вторник, 1 юни 2021 г.

ПМГ Силистра в партньорство със СУ от Пловдив по иновативната програма на МОН

В ПМГ „Св. Климент Охридски“ в град Силистра (в него учат 445 ученици от 5 до 12 клас) започна изпълнение на 4-дневна програма в партньорство със СУ „П. Яворов“ от град Пловдив – продължение от майско гостуване на силистренски учители и ученици в града на тепетата, по Национална програма „Иновации в действие“ (2020-2021) за изпълнение на програма за обмяна на добри практики.

В присъствието на д-р Габриела Миткова – началник на РУО на МОН, директорът на 110-годишната силистренска гимназия Анелия Невска представи специално подготвения материал на тема „Иновациите днес – инвестиции в бъдещето“. С него на практика  започна 4-дневната визита на гостите от 111-годишната гимназия с близо 850 ученици от 1 до 12 клас.

В програмата: срещи с екипите за обмен на идеи и др., както и посещение на резервата в Биосферен парк „Сребърна“. На финала на гостуването, който за 8-те пловдивчани – по четирима ученици и учители, водени от своя директор Пламен Стоилов, е на 3 юни, е заключителната среща на екипите за оформяне на становище по направите изводи от проведените наблюдения на уроци.

В делови порядък ръководството на пловдивската гимназия подари на силистренските си приятели картина с архитектурен кът, представящ един от най-старите и красиви български градове, дело на учителя и художник Станислав Петев, наскоро получил награда от РУО на МОН Пловдив.

В своята презентация, чието продължение предстои на тема „История на ПМГ“, г-жа Невска подчерта опита на гимназията по работата му за втори път по програмата за иновативни училища, част от списъка на които е ПМГ от 2018 г. насам. По нея в момента работят 6 екипа – по 3 в деветите и в десетите класове. Опит има и в реализация на трансгранични проекти – най-често в партньорство с румънски училища, както и по STEM. Засега училището е в дистанция от популярната програма „Еразъм+“, по която обаче натрупан опит имат пловдивските им колеги, пожелали да им го споделят за ползване в бъдеще време.

От табло в коридора на училището разбираме, че гимназията е партньор на Фондация „Америка за България“, по линия на която Невска е изкарала преди няколко години специализирано обучение в Ню Йорк, САЩ. Помощ училището е получавало от свои бивши ученици, благодарение на което са осъществени полезни пътувания на ученици и учители до Виена – гостуване в международно училище, и в ЦЕРН край Женева, съответно в Австрия и в Швейцария.

Анелия Невска сподели пред аудиторията от домакини и гости, че реализацията на добрите идеи не е лесна работа, но най-важна е тяхната завършеност, т.е. да станат работещи и да има удовлетворение от реализацията им. Според нея, по тези въпроси в ПМГ е налична споделена визия между директора на училището, неговия екип и учениците. Работи се по веруюто, че учителите, а след тях и учениците, трябва да са научени да се справят с непознати ситуации, съответно с предизвикателствата.

А за тази цел е необходимо да се познават и да се прилагат съответни стратегии и техники, водещи до промяна в мисленето, респективно и в действията, а и в поведението. Оказа се, че 2-3 години преди пандемията в ПМГ е работено по подготовка на дигитални уроци, което е позволила на екипа бързо да се ориентира в извънредната обстановка през март-април м.г., когато бе въведено принудително дистанционното обучение във връзка с пандемията с коронавируса.

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар