вторник, 8 октомври 2019 г.

Юбиляр подари филателна изложба на силистренци






В навечерието на своя своеобразен професионален празник – 9 октомври – Световен ден на пощите (преди 145 години на този ден е учреден Всемирен пощенски съюз и светът става единна пощенска територия) пощальонът с 44-годишен стаж Христо Христов – секретар на Филателно дружество „Димитър Дончев” от 1974 г. насам, подари на своите съграждани от Силистра 4-ата си юбилейна филателна изложба, посветена на неговата 75-а годишнина. 

Юбилярът бе представен от журналиста Йордан Георгиев и бе поздравен от областния управител Ивелин Статев, който му връчи и „Златен медал” от Съюза на филателистите в България; от Цветана Игнатова – директор на дирекция в Общинска администрация, от Валентина Добрева – офис мениджър в ОПС Силистра, от Веселина Томова от името на филателистите, от представители на партии и коалиции като БСП, АБВ, „Алтернативата на гражданите” и др. 

До 15 октомври в паричния салон на ПТП станция в центъра на Силистра посетителите и гостите ще могат да разгледат подредените от автора 9 колекции от общо 60 в неговия архив. Христов е в групата на филателистите с най-разнообразни интереси: притежава колекции в сферите на нумизматиката – монетарството, максимафилията – става дума за карти максимум, банистиката - банкнотите, и филуменията – събирачество на кибрити. Разполага също със запаси от значки (фалеристика), сред които с изображения на гербове на градове - този раздел се нарича хералдика. 

Събира също цигарени кутии, фонокарти, плакети, медальони, декоративни чинии и чаши, фланелки с емблеми, медали и паметни знаци. Неизброими са наименованията на различните тематични колекции, голяма част от които са с патриотичен характер. Дарител е на читалища в областта и страната, като на някои от тях е почетен член. Повече от половин век е сътрудник на вестници и списания, като има над 750 публикации на тема филателия в регионалния и в столичния печат.

Преди време пощальонът юбиляр заяви пред медиите: „Каквато и техника да излезе, това, което можеш да кажеш в писмото, не можеш да споделиш в имейла…“. 

В биографичен план: Христо Христов е роден на 7 октомври 1944 г. в село Господиново, община Кайнарджа. Основно образование е завършил в село Средище, а средно в в някогашната гимназия „Димитър Благоев”. Има завършен курс по екскурзоводство в Централната планинска школа „Мальовица“. Освен като пощенец е работил в някогашните ДТП „Транспред“ и в СП „Паркове и градини“. Участник е в над 55 изложби, а в голяма част от тях е бил организатор или партньор. 

Последната преди юбилея му бе в Балчик по време на форума „Българско наследство“, където бе сред наградените от организаторите. Членува в Съюза на пенсионерите в България 2004, в чието ръководство също записва участие, както и в Клуб на инвалида и пенсионера №3 в Силистра, чиято вокална група го поздрави с две песни за юбилея.

Носител е на различни награди, вимпели и плакети - златни и сребърни значки, вкл. за 50-ата годишнина на Съюза на филателистите в България, на чиито конгреси неведнъж е бил делегат, както и за по-специални юбилеи – „1 300 години българска държава“, „100 години Априлско въстание“, „100 години от Освобождението на България“ и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар