вторник, 8 октомври 2019 г.

Дългогодишен филателист и пощальон посвети на юбилея си изложба в ПТП станция Силистра


В програмата за м. октомври  двама видни силистренци - творци и общественици - Христо Христов - филателист, и Никола Касабов - музикант, отбелязват своите славни годишнини. С различни по съдържание прояви те ще направят силистренци съпричастни към личните си празници. На практика ще им подарят възможност до докосване до своята светая светих.

На 8 октомври 2019 г. от 17 ч. в паричния салон на ПТП станция в центъра на Силистра г-н Христов, който е дългогодишен секретар на Филателно дружество Димитър Дончев, организира 4-а юбилейна филателна изложба, която посвещава на своята на 75-а годишнина.

Христо Христов е пощальон с 44-годишен стаж. Той е сред създателите на Клуб на пощальона в Силистра, какъвто съществува от 17-19 февруари 2015 година.

Някога в Силистра в Станция на съобщенията са работели 28 пощальони – сред тях в началото не е имало жени, понастоящем са 9 души в условия на ПТП станция (по-голямото началство е в Плевен, на когото е подчинена местната структура). Христо припомня, че и днес е активен ползвател на пощенските услуги – само за последната Нова година е пратил 51 писма, което означава, че и той получава на домашния си адрес писма с отговори.

И още откровения: „Имаше натовареност, нямаше кога да се скучае. В миналото имаше т.нар. опорни пунктове за съхранение на вестници – в зависимост от дните сме раздавали по 7-10 „връзки“ на ден. По-различно е било, когато влакът – най-често зимата, не е пристигал в съответния ден, или самолетът също (от 1974 до 1991 г.).

Тогава е ставало „натрупване“ на преса – случвало се и по цяла седмица в общия куп да има всекидневници от 5-6 дати едновременно. И тогава „нормата“ за раздаване е ставала в пъти повече (бел. – голям е бил и броят на вестниците на руски език, сред тях и за деца, както и списания)“.

Помни се още, че навремето т.нар. военна поща е била безплатна за подателите; известията за смърт от чужбина били с черен кант; имало е и проверка със специална апаратура на писмата – на случаен принцип (бел.-както и отделно вероятно на наблюдаваните от службите хора). Имало е в един период от време много съвременни машини, внесени от ГДР, за маркиране на входяща и изходяща кореспонденция (от двете страни), после ги заменили с други от САЩ, но и те са махнати с времето.

Да припомним, че и пенсиите са раздавани от някогашните раздавачи – тогава не е имало каси, нито сметки в банки и възможности за  тегления от банкомати. В някои периоди през годината – като около Нова година, например, на клеймоване са подлежали по 50-60 чувала писма на един път, от които болшинството са картички, разбира се. Имало е адресати с по 15-20 писма на ден. С уговорката, че се е случвало в някои години 2 плика да струват общо 5 ст. – съществували са дори оферти за 20 обикновени бели пликове общо за 50-60 ст.

Повод и за съждението на пощальона ветеран: „Каквато и техника да излезе, това, което можеш да кажеш в писмото, не можеш в да споделиш в имейла…Още Цицерон го е казал – най-прочутият сред римските оратори – автор на множество философски и юридически трактати, на писма и съдебни речи“. 

В биографичен план Христо Христов е роден на 7 октомври 1944 г. в село Господиново, община Кайнарджа. Основно образование е завършил в село Средище, а средно в в някогашната гимназия Димитър Благоев". Има завършен курс по екскурзоводство в Централната планинска школа Мальовица“. Освен като пощенец е работил в някогашните ДТП Транспред и в СП Паркове и градини“. Секретар е на филателното дружество в Силистра от 45 години насам - от 1974 г. Участник е в над 55 изложби, а в голяма част от тях е бил организатор или партньор. 

Последната преди юбилея му е в Балчик по време на форума Българско наследство“, където бе сред наградените от организаторите. Членува в Съюза на пенсионерите в България 2004, в чието ръководство също записва участие, както и в Клуб на инвалида и пенсионера №3 в Силистра.

Носител е на различни награди, вимпели и плакети - златни и сребърни значки, вкл. за 50-ата годишнина на Съюза на филателистите в България, на чиито конгреси неведнъж е бил делегат, както и за по-специални юбилеи -  1 300 години българска държава100 години Априлско въстание“, 100 години от Освобождението на България и др. Последният от тях е по повод днешния празник - златен медал от СФБ - за принос в развитието на филателното движение в България - поздравлението е с подписа на председателя Спас Панчев. 

Христов е в групата на филателистите с най-разнообразни интереси: притежава колекции в сферите на нумизматиката - монетарството, максимафилията - става дума за карти максимум, банистиката - банкнотите, и филуменията - събирачество на кибрити. Разполага също със запаси от значки (фалеристика), сред които с изображения на гербове на градове - този раздел се нарича хералдика. 

Събира също цигарени кутии, фонокарти, плакети, медальони, декоративни чинии и чаши, фланелки с емблеми, медали и паметни знаци. Неизброими са наименованията на различните тематични колекции, голяма част от които са с патриотичен характер. Дарител е на читалища в областта и страната, като на някои от тях е почетен член. Повече от половин век е сътрудник на вестници и списания, като има над 750 публикации на тема филателия в регионалния и в столичния печат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар