вторник, 29 октомври 2019 г.

ГЕРБ и ДПС - отличници за кметове и съветници в първия тур в Силистренско

Първи тур на "Местни избори 2019" в област Силистра. Равносметката: в раздела "кметове на общини" - избрани са досегашните градоначалници в Кайнарджа и Алфатар - представители на ГЕРБ, в Ситово и Главиница - от листата на ДПС. На практика в 7-те общини 4-ма от кметовете  потвърдиха мандатите си, а други трима в балотажажите имат същата възможност. На 3 ноември - т.нар. балотаж, т.е. втори тур, предстои в Силистра (ГЕРБ с/у БСП), в Дулово (ГЕРБ с/у ДПС) и в Тутракан (Иинициативен комитет с/у ДПС). 

Какво показват сухите цифри по отношение на избраните кметове на населени места (кметства): ДПС - поне 30 кметове на кметства и участие в 8 балотажа; ГЕРБ - най-малко 12 кметове и още възможности в 3 балотажа; БСП - 3 кметове плюс 4 балотажа; МК "Алтернативата на гражданите" и СДС - по 1 кмет (съответно селата Калипетрово и Старо село), Инициативен комитет - 1 кмет плюс 2 балотажа. На партия "Воля" й предстоят 2 балотажа, а един (в с. Голеш) на партия ДОСТ. Няма да има втори тур в кметства в община Ситово. Възможни са известни разминавания в цифрите, предвид различния начин за протоколиране на решенията в отделните ОИК в общините, което затруднява сборуването, а политическите централи нямат навика да споделят в общественото пространство направени от тях сметки по резултатите в изборния процес.

Още от статистиката до този момент: в цялата област в най-малко 9 населени места бе проведен избор на кметове на кметства без алтернатива, т.е. без опоненти. Продължава развитието на темата на политическото номадство, преди всичко в кметствата. Примерно в община Силистра, където фаворитите в 4 населени места промениха формулата си на явяване за пореден път на избори за селски първенец - от независим към партиен, като за един от тях - в Брадвари това се оказа неуспешно - резултатът бе загубен кметски стол. Подобен процес спорадично бе наблюдаван и в листите за някои от органите за местно самоуправление.

По-сложна е картината в общинските съвети, като най-категорична е снимката на ОбС Дулово (29 членове), където съотношението ДПС:ГЕРБ е 15:14, и няма никой друг, който да пречи на двубоя, тъй като останалите партии не са се класирали в местния законодателен орган. В ОбС Силистра (33) -  8 партии имат свои представители (ГЕРБ - 11, МК "БСП за България" - 6, МК "Алтернативата на гражданите" - 4, СДП и Движение 21 -  по 3, Коалиция "ДБ-обединение", АБВ и ДПС - по 2). В ОбС Тутракан (17)- 6 политически формации: ДПС - 6, ГЕРБ, МК "Алтернативата на гражданите" и БСП - по 3, МК "Движение ЗАЕДНО за промяна" - 2. В ОбС Ситово (13) - 3 политически сили: ДПС - 6, ГЕРБ - 4, БСП - 3. В ОбС Главиница (17) - 3 политически сили: ДПС - 10, ГЕРБ - 6, БСП - 1. В ОбС Кайнарджа (13) - 5 политически сили: ГЕРБ - 6, БСП, БЗНС и ДПС - по 2, ДОСТ - 1. В ОбС Алфатар (11) - 4 политически сили: ГЕРБ - 6, ДПС - 2, СДП - 1, БСП- 2. 

В общ план в областен мащаб (сумарно 133 мандата), разпределението е между 11 партии, 3 от които влизат за пръв път в местната законодателна власт: ГЕРБ - 50 (във всички общини), ДПС - 43 (във всички общини), БСП - 17 (в 6 от общините, за пръв път с нула в Дулово), МК "Алтернативата на гражданите" - 7 (в Силистра и Тутракан), СДП - 4 (вече освен в Силистра, с пробив и в община Алфатар), "Движение 21" - 3 (само в Силистра), "ДБ-обединение" (само в Силистра), МК "Движение ЗАЕДНО за промяна" (само в Тутракан), АБВ (само в Силистра) и БЗНС (само в Кайнарджа) - по 2, ДОСТ - 1 (в община Кайнарджа). 

Любопитна е връзка с гласовете в две от графите в изборните протоколи: "Брой на действителните гласове с отбелязан вот в квадратчето „Не подкрепям никого“ - за цялата област това са 1 410 - за кмет, и 1 137 - за общински съвети. В графата "Празни бюлетини, бюлетини, в които е гласувано за повече от една листа, както и бюлетини, в които не може да се установи еднозначно вотът на избирателя" - съответно 1 839 - за кмет, и 14 537 (от тях 3 606 са в община Силистра) - за общински съветници. Особено фрапираща е последната цифра, означаваща, че в избора на общински съветници всеки 4-и избирател в Крайдунавска Добруджа (участващите в избора са общо 58 504 в цялата област) не знае как да гласува правилно или нарочно не отбелязва правилно своя вот. Възможни са и други причини - субективни за гражданите и за участниците в СИК. Резултатите от изборите показват, че за партийните листи на ГЕРБ в областта са гласували 15 995 избирателя, за ДПС – 13 987 избирателя, а за БСП – 5 689. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар