сряда, 23 октомври 2019 г.

Десетина силистренци сред номинираните в историята на Програма "Достъп до информация" София

На 23 октомври 2019 г., се навършват 23 години от създаването на Програма Достъп до Информация с изпълнителен директор д-р Гергана Жулева. За тези години неотклонно е следвана мисията да се спомага за упражняване на правото на информация. Застъпнически кампании са провеждани за подобряване на състоянието на достъпа до информация в България. Участия има в международни мрежи и инициативи за по-високи стандарти в областта. Адвокатският екип начело с Александър Кашъмов неведнъж е съдействал на потребители, потърсили правораздавателните и изпълнителските институции, вкл. в област Силистра, за намиране на необходимата информация. Ръководството на Фондацията: "Благодарим на всички колеги, партньори, съмишленици и приятели, на нашите координатори в страната, за дългогодишното сътрудничество и подкрепа!".


Бях част от екипа на ПДИ като Областен координатор за област Силистра в периода 2001-2013 г. Избран съм за координатор на 2010 г. заради активности, вкл. и при организацията на семинари в Силистра. В момента от 6 години насам Областен координатор на ПДИ е Калина Грънчарова - главен редактор на в. Тутракански глас.
През годините номинации и награди са имали по различни поводи представители и на Крайдунавска Добруджа -
гражданинът Костадин Костадинов, журналистката Росица Стефанова, неформална екогрупа "Силистра диша", философът по образование Димитър Пецов, гражданинът Свилен Димитров и неформална група "Протест Силистра", и др. - всички те са предлагани за награди в Международния ден на правото да знам, стартирал през 2003 г., когато бе създадена и Международна мрежа на защитниците на правото да бъдем информирани. Стотици са въпросите към институциите в Силистра - най-често общиниските администрации, във връзка със Закона за достъп до обществена информация, който наближава 20-ата си година от създаването на първия му вариант.

Няма коментари:

Публикуване на коментар