понеделник, 7 октомври 2019 г.

Българската поговорка „Съседът е по-важен и от роднина” е мъдрост, родена в живота


Това старо правило важи и днес, ще бъде актуално и утре. Сега, когато често се налага да преодоляваме административни пречки, неразбиране от социалната функция на собствената ни държава, е време да започнем да правим опити за промяна на пряко зависещите от нас неща – най-напред в мястото където живеем. Всеки мечтае за жилище с добри съседи, с които да съжителства мирно и щастливо.Това невинаги се получава, но ако сме дипломатични, ако сме добронамерени, нещата могат да бъдат добре.
„Приятелите и съседите могат да ти станат истинско семейство, ако ти самият го позволиш“. Тази мисъл на Нора Робъртс изплува в съзнанието ми след поредната изненада от нашия съсед Георги Вълев. Тъй като рядко излизам, не съм видяла, че той отново ни е подготвил подарък. Преди време изработи красива, удобна пейка, която монтира до входа на блока. След нея направи втора, под сянката на близко дърво. Направил и дарил масичка с пейки и на по-далечните ни съседи – от другите входове.
Днес видях новия подарък. Отново пейка, но по-различна от предишните, защото я е направил заедно със своя внук Преслав. Той сам пожелал да помогне на дядо си в изработването на подаръка. Преслав живее във Варна, но със сестричката си често гостуват на обичните баба и дядо в Силистра. Възхитени сме от постъпката му и от отличния пример, който му дава неговия дядо. Поздравления и благодарност, с респект, за Преслав и дядо му Георги Вълев, от всички живущи на ул. „Ген. Скобелев” № 24!
Скоро научих, че една инициатива, родена във Франция, вече 17 години се разпространява в Европа и по света. Това е „Европейски ден на съседа”. Празникът дава възможност на хората, които живеят едни до други, но затрупани в работа и проблеми почти не се виждат, да се срещнат, да станат приятели, да си помагат. Приятно се изненадах, че и в Лом подкрепят европейската акция като си организират Европейски ден на съседа по български, в северозападен вариант.
Чудесно! А защо ние да не си направим наше североизточно съседско парти. Вече имаме удобно кътче. Подаръците на Георги Вълев ще бъдат подходящи не само за случайни срещи, а и за съседско парти, което бихме могли да си организираме след като обсъдим идеята. Размечтах се…Но ако идеята бъде харесана, ще споделя с радост, а и не само това… Джеймс БалардЗа да сплотите съседите, е необходимо да вселите в тях чувство за единство“. Да го направим!
Лилия Велчева, Фейсбук

Няма коментари:

Публикуване на коментар