сряда, 23 октомври 2019 г.

Няколко поколения ще пеят за 80-годишнината на Никола Касабов от Силистра


На 31 октомври т.г. в зала 101 на Младежки дом Силистра предстои един специален концерт в чест на 80-ата годишнина на един от музикантите на крайдунавския град, оставил следи в различни поприща през последните 6 десетилетия. За юбилея на Никола Касабов – музикант и музиколог, корепетитор и диригент (вкл. в ансамбъл „Добруджа“ и в Алфатар – на народен хор), ръководител на самодейни колективи в читалища, ведомства и културни домове (бил е директор на поне един от някогашните средища с това съдържание).

Записал е и преподавателска кариера – в ОУ „Отец Паисий“ (там заедно с Людмила Върбанова, учителка по музика, той възроди фанфарния оркестър, който и в момента е актуален, и е единствен в града). Както и в сегашното СУ „Никола Вапцаров“ в годините, когато там имаше музикални паралелки. Работил е и в ОДЗ „Нарцис“.

В негова чест ще пеят вокалните групи „Ретро“ и „Интер“, на които той самият е лидер, както още Мъжка вокална група от НЧ „Пробуда“ Калипетрово, Група „Златна есен“ и младите таланти от Център за музика и изкуства „Мегатон“. В края на 90-те година на миналия век за юбиляря – тогава в чест на 60-ата му година, журналистката Донка Недялкова написва пространствен материал, основната част от информацията в която и днес е актуална (в-к „Спектър Силистра“, бр. 174, 1999 г.),  публикуван е на рождената му дата – 9 септември. 

Остава само да припомним дългия творчески път на г-н Касабов, възпитаник на Профсъюзен институт на културата, завършен през 1972 г. в Ленинград, СССР.  За Касабов Недялкова казва още: „В детските години в родното му село В. Левски у него се заражда любовта към народната музика. Най-близките му хора пеели: баба, дядо, майка. Марин Станев, негов вуйчо, бил кавалджия, а баща му свирел на гъдулка, която е и първият инструмент на Н. Касабов още от петгодишна възраст. Той мечтаел тогава да има свой инструмент, но това трудно можело да се осъществи в онези времена. 

Бил в прогимназията през 1951 г., когато идва да живее в Силистра, а после отива 10 клас в І-ва политехническа гимназия, когато му купуват първия акордеон. По пътя на самообразованието той се учи да свири. Слави Миланов е неговият първи учител по акордеон. Свирейки на духов инструмент в гимназията, Никола Касабов има възможност да расте в различни жанрове като музикант и изпълнител. Срещите и контактите по-късно с известния музикант и композитор Александър Йосифов във военно-морския флот са по-нататъшния тласък в музикалното му развитие. След като завършва Техникума по индустриална химия във Варна, той работи като химик-технолог в Силистра, лаборант е в Консервен комбинат „Камъшит“, както и началник-лаборатория в завод „Липа” в началото на 60-те години на миналия век“.

В същия период, според записаното от Недялкова, започват истинските контакти с музиката: „…корепетитор и гъдулар е в Ансамбъл „Силистра”, участва в ІХ световен фестивал на младежта и студентите в София (1968 г.). Четиригодишното му учене след това в Ленинград се оказва най-богатата школа за неговото музикално развитие, за по-нататъшното му утвърждаване на електронните клавишни инструменти. Там контактува с руски специалисти във всички жанрове, задължително изучава пиано, акордеон, диригентска техника, руска фолклорна музика. С руски музиканти свири руска естрада и фолклор, забавлява западни туристи с класическа музика.

Научава се да свири музика от всички жанрове: естрада, популярна музика, фолклор, стари градски песни. Много са колективите, с които е работил: естрадно-вокалната група в автокомбинат „Добруджа” – Силистра, първите камерни танцови състави и най.популярните изпълнители на народни песни и инструменталисти в Силистра, оркестър „Истър”, фолклорна група „Зорница”. Има съвместна дейност с акордеонистите Стоян Дечев и Георги Недков, както и с много певци. През 1983 г. е издадена малка грамофонна плоча с две песни на Лесопромишления комбинат и неговите трудови хора – музика на Хетко Николов и текстове на Симеон Манолов.  Има издадена аудиокасета с естрадни песни и поп-фолк музика „Дуо Лира” с вокалната изпълнителка Гинка Петкова. Десетилетие  и половина работи с вокалната изпълнителка Валентина Христова“.



Още много неща могат да се напишат за Никола Касабов – за стила му на работа, за преживяванията в подготвителни периоди и по време на концерти, за трепети и вълнения, за обичани хора, за стойностите в живота, за достойнството и красотата на музиката, за съдбата на музиканта и за всичко друго което ни съпътства във всекидневието ни.  

«Музыканты, художники и актёры - одни из самых сильных и смелых людей на земле. Ежедневно они не позволяют себе того, ради чего остальные живут всю свою жизнь.
Они постоянно сталкиваются с финансовыми проблемами, с собственным страхом отсутствия работы в скором будущем, с неуважением тех, кто не считает их работу чем-то серьёзным.
Каждый день заставляет их разувериться в себе и убеждает в том, что они посвятили всю свою жизнь несбыточной мечте. Каждой нотой, каждой картиной или выступлением они выставляют себя эмоционально и физически, рискуя критикой в свой адрес и надменными суждениями.
Годы проходят, и многие из них смотрят на то, как сверстники достигают целей нормальной жизни - семьи, дома, автомобиля, детишек, сбережений... Почему?
Потому что люди искусства готовы отдать всю свою жизнь одному лишь моменту, именно этой мелодии или фразе, именно этому взмаху кисти, именно этому выступлению, которое затронет душу публики.
Потому что они попробовали сок жизни в тот удивительный момент, когда раскрыли свой творческий дух и тронули чье-то сердце. В тот момент они были ближе к магии, Богу и совершенству, чем кто-либо другой. И в своих сердцах они знают, что это мгновенье, это посвящение стоит тысячи жизней.»
Дэвид Экерт. Перевёл Женя Гимер

Няма коментари:

Публикуване на коментар