вторник, 29 октомври 2019 г.

Разходка в дебрите на предизборните листи в Силистра с цел "лов на преференции"

Преференция (предпочитане) е нова дума в българския политически речник. С чуждицата, вкарана в закона, бе дадена уникална възможност на българския избирател да надникне по-дълбоко в листите, за да си намери човека, заради когото ще даде гласа си. Дори и да има резерви към партията или към околните имена на избрания, заслужил "хикс или галочка". 

С надеждата, че ще се повиши избирателната активност, ще се ужесточи борбата и вътре в партиите, а и между тях. Е, и малко повече демокрация никога не е излишна, оттам и повече лична ангажираност. Да, разбира се, и достатъчно разочарования у всички, които са се надявали на повече, но в крайна сметка са получили по-малко. Електоратът от години флиртува като евтина кокетка с желаещите да му ползват "гласа", и обещава "на кило". Накрая или си остава вкъщи, за да гледа сеира по телевизията, или гласува за някой...друг - що пък трябва да си изпълни обещанието - да не би избраните да си спазват изречените думи по време на предизборната кампания? А най-често май забърква една голяма каша с пороя от цифри, та да не излезе нищо съществено във финалната изборна гозба.

Една разходка с цел лов на преференции в изборните листи в община Силистра показва следното: само двама изпревариха... фатално, другите в своите листи - това са Стефан Железов от "ДБ-обединение", благодарение на 140 харесвания, отбелязани акуратно, за да бъдат счетени за валидни, и съответно вписани в протокола. Така безпартийният икономист, собственик на счетоводна къща, прескочи от 17-а на втора позиция и зае втория мандат в Коалицията, приютили десни избиратели и техни колеги от зеления сектор. С 94 преференции успешна атака от шеста позиция към третия мандат направи и Емил Иванов от листата на СДП.

С най-голям брой преференции от всички 290 кандидати за общински съветници е Елица Тодорова от ПП ГЕРБ - тя атакува от десета позиция и със своите 512 отброени харесвания зае второто място - веднага след водача, но и предишното й място осигуряваше мандат, защото управляващата партия взе 11 мандата. В същата листа третият има 256, вторият 202, петнадесетият е със 152, осемнадесетият е със 146, а двадесет и третият - със 133. За разлика от преди 4 години обаче, когато ставаше по-лесно вътрешно-партийното разместване (от него тогава се възползваха десетина души, а може да са били и още по-голям брой), този път това не се случи повече от два пъти (поне засега!), както написахме по-горе.

Какво се случи в другите листи? "Отличникът" в ДПС е вторият, набрал 129 харесвания, а единадесетият е със 126, но те не стигат за пренареждане. В БСП №1 по преференции е четвъртият в листата със 130. Също №4 е най-напред по този показател (107) в МК "Алтернативата на гражданите". Драматично развитие в АБВ в борбата за втория мандат - само с две преференции повече №2 успя да изпревари №12 (съответно 95 и 93). Забележителна е атаката и на №2 в листата на СДП (182).

И по този повод: любопитна е връзката с гласовете в две от графите в изборните протоколи: "Брой на действителните гласове с отбелязан вот в квадратчето „Не подкрепям никого“ - за цялата област това са 1 410 - за кмет, и 1 137 - за общински съвети. В графата "Празни бюлетини, бюлетини, в които е гласувано за повече от една листа, както и бюлетини, в които не може да се установи еднозначно вотът на избирателя" - съответно 1 839 - за кмет, и 14 537 (от тях 3 606 са в община Силистра) - за общински съветници. 

Особено фрапираща е последната цифра, означаваща, че в избора на общински съветници всеки 4-и избирател в Крайдунавска Добруджа (участващите в избора са общо 58 504 в цялата област) не знае как да гласува правилно или нарочно не отбелязва правилно своя вот. Възможни са и други причини - субективни за гражданите и за участниците в СИК. Резултатите от изборите показват, че за партийните листи на ГЕРБ в областта са гласували 15 995 избирателя, за ДПС – 13 987 избирателя, а за БСП – 5 689. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар