сряда, 2 октомври 2019 г.

Трели на сто години звучаха в ДКТ Силистра



В салона на Драматично-куклен театър Силистра бе проведен 20-ият юбилеен фестивал на старата градска песен и шлагери „Дунавски спомени“, организиран от община Силистра като част от програмата „Силистра – фестивален град“. Проявата бе открита от Цветана Игнатова – директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ при община Силистра. Сред зрителите бе дългогодишният кмет д-р Юлиян Найденов – кандидат за трети мандат, а поздравителни адреси изпратиха областният управител Ивелин Статев и Димитър Трендафилов – кандидат за кмет на общината.

В уюта на храма на Мелпомена, предоставен любезно в партньорство от директора на театъра Златина Станева, своя прочит на старо градско певческо изкуство показаха групи от община Силистра – представители на НЧ „Доростол“ Силистра – „Златна есен“, „Ретро“, „Интер“, „Чар“, дует „Обич“, и от НЧ „Пробуда“ Калипетрово – „Камбанен звън“, като почти всяка от тях представи по една от песните, посветени на древния ни град.

Гостуваха и групи от град Главиница – НЧ „Христо Ботев“, от град Бяла, Русенско, и от съименника му от област Варна, откъдето е и групата от село Здравец, община Аврен. Участниците бяха предимно представители на Третата възраст, но имаше и по-млади певци, последователи на една традиция от миналия век, която има своето продължение и днес.

Общ фото кадър на участниците на площад „Свобода“ остана запечатан за поколенията. Както и в предишни години, цветя бяха поднесени на Паметник на песента в Дунавски парк Силистра. Пред хористите журналистът Йордан Георгиев представи историята на паметника, изграден през 1966 г. в чест на възстановяването на Събор на хоровете от крайдунавските градове, вписан в Архитектурно- археологическия резерват „Дуросторум – Дръстър –Силистра“. Стана ясно, че предстои подготовката на 13-ото издание на събора, заедно с честване на неговата 110-а година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар