сряда, 23 октомври 2019 г.

Хор „Седянка“ с нова серия от прояви у нас и в чужбина



Смесен хор „Седянка“, който през последните няколко години има няколко награди от конкурси в България и извън страната, вече е готов с проекто-програмата си от изяви в започналия творчески сезон 2019-2020 г. Две от тях за най-старата и най-представителна формация към Народно читалище „Доростол“ са през м. ноември т.г. – очаква се препотвърждение на поканата за участие в международния фестивал в румънския град Черна вода, провеждан в края на месеца по традиция с подкрепата на тамошния АЕЦ. 

Известно е също, че в периода 29 ноември – 1 декември седенкари под диригентството на Лидия Кулева ще се включат за пръв път в третото издание на Национален хоров фестивал „Петко Стайнов“ в града на розата, организиран от Община Казанлък и от Фондация „Петко Груев Стайнов“, като част от Музикални празници на името на композитора, родом казанлъчанин. През м. декември хорът по традиция провежда или свой самостоятелен концерт, или е част от предколедната програма на най-старото народно читалище в региона. В настоящия сезон вече е факт първата изява - наскоро в неделен следобед за пръв път от много време насам на открито хорът предложи на съгражданите си в Дунавския парк свои изпълнения, вкл. на химна „О, Добруджански край“, който от сто години е в репертоара на формацията. Анонсът към всички подобни певчески и танцови групи е по-често на тази територия да има импровизирани или организирани културни прояви в почивните и в празничните дни.

През 2020 г. се навършват 110 години от провеждането на първия събор на хоровете от крайдунавските страни, когато 400 певци от Видин до Силистра идват в нашия град, за да прославят родната песен. Заедно с читалището, с общината и с партньори на начинанието „Седянка“ има желание да отбележи годишнината с провеждане на 13-ото издание на Събора – дългогодишна емблема на културния живот в града. В предишния събор участва кавалджията на планетата Теодосий Спасов, по чиито творби седенкари изпяха няколко композиции, вкл. и с негово солистично присъствие на сцената.

Този път има идея със същата цел да бъде поканен оперният и оперетен певец Христо Сарафов, родом силистренец, чиято кариера е започнала като част от хоровата формация, наследила традициите на своите предшественици от 1894 г. насам. Както е известно, с певческа вечер тази година бе чествана 125-ата година на хоровото пеене в Силистра, чието продължение днес се осъществява от читалищни и частни формации за представители на различни възрасти. Следващата година навръх празника на писмеността и на българската култура – 24 май, Смесен хор „Седянка“ ще се включи за пръв път в Международен хоров фестивал в румънския град Питещ, който е недалеко от столицата Букурещ. Преди това отсега е ясно, че отново ще се чуе седенкарският глас на националния фестивал на църковните православни песнопения в община Попово, от който силистренци вече имат две награди в досегашните си участия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар