понеделник, 28 октомври 2019 г.

В Силистра почти половината съветници подновяват мандата си

Поне 15 от проекто-състава на новия ОбС Силистра са били и в предишния мандат. Най-много двама други от 2015-2019 могат да се присъединят към тях при евентуално разместване в листата на ГЕРБ. Четирима от новите съветници са били местни депутати в по-предишни мандати, при това нееднократно (Георги Атанасов и Светлана Великова - БСП, Хасан Алекбер - ДПС, Георги Гайдаров - МК "Алтернативата на гражданите"). 

Жените в местния закондателен орган са 9 (27%, което е в рамките на изискуемото по международните стандарти) - представители са на 3 политически сили (най-много в ГЕРБ - 4, по две в БСП и АБВ, 1 в Движение 21), колкото са и "младежите" (според ЮНЕСКО - под 40 г. - по най-много в редиците на ГЕРБ и БСП, вкл. техните младежки лидери). С изключение на ДБ-обединение, всички останали партии са имали представители в ОбС Силистра в предишни мандати. Няма нито една партия с един-единствен съветник, каквито случаи са отбелязвани в предишни мандати.

Не повече от трима са юристите съветници - Константин Стоилов и Мирослава Червенкова - ГЕРБ, Златко Куртев - "Демократична България - обединение". С изключение на дентист в лицето на д-р Мария Димитрова, в стартовия състав няма нито един хуманен лекар, за разлика от предишни мандати, когато са били дори 6. Незначителен е броят на педагозите (може би не повече от трима) и на икономистите, за сметка на бизнесмени и предприемачи, които преобладават.

В състава има дългогодишен зам.-кмет - Денка Михайлова - ГЕРБ (била е и зам.-областен управител, сега е директор на училище). С едно-две изключения останалите съветници живеят в града. Културтрегерът е един в лицето на ст.н.с. д-р Георги Атанасов. Самодеец в художествен колектив имаме също един - Георги Спасов - лидер на кукерската група в читалището в Айдемир. В пенсионна възраст са не повече от трима.

Още интересни факти за ОбС Силистра: разполага от 1998 г. със сграда само за своята дейност, но се позволява да бъде ползвана и от други организации. Залата за заседание "10-и февруари", заедно с помощните помещения е част от Административно-търговски комплекс с адрес "Симеон Велики" 16. От 2006 г. се гласува по електронен път, благодарение на подарена от САЩ система. През последните години съветниците ползват служебни таблети. Зачестиха и общи инициативи на съветниците - Дамско рали за 8 март; курбан с рибена чорба за Кръстовден, приготвен от съветници; провеждат се изнесени т.нар. събития за сплотяване на колектива (тийм-билдинг); съветници участват в делегации в чужбина; съветниците посрещат коледари, лазарки и се срещат със самодейци, неправителствени организации и др.


И да не забравяме: В Европейския съюз действа Харта за местно самоуправление, приета с решение на Еввропарламента през 1985 г. Общинският съвет решава въпроси от местно значение, които не са от изключителната компетентност на други органи, включително за обявяване на определен ден за празничен и неприсъствен на територията на общината, по предложение на кмета на общината след съгласуване с областния управител. 
Граждани, които не са общински съветници, могат да вземат думата в края на заседанията по ред, определен от Общински съвет. Те могат да правят изказвания, предложения, да отправят питания по въпроси, представляващи обществен интерес, и които са от компетентността на Общинския съвет.
Кметът е местен едноличен орган на изпълнителната власт с обща компетентност. Той ръководи изпълнителната дейност в рамките на общината. Нарича се още градоначалник. Институцията на кмета като управител на населеното място е стара и от установените традиции на съответното място се определят конкретните правомощия на кмета и съотношението на властта между негои представителния орган на местното самоуправление – общинския съвет.
Първият силистренски Общински съвет е избран през 1991 г. с пръв председател инж. Васил Калинов - години по-късно народен представител, член на висшето ръководство на БСП и един мандат посланик в Азербайджан. 

Най-дълго време (12 години - три пълни мандата) председател е бил д-р Марин Пейчев (1995-2007 г.) - БСП, член на УС на НСОРБ, следван от д-р Мария Димитрова - ГЕРБ, (председател в два поредни мандата - 2011-2019 г., член на ръководството на Национално сдружение на председателите на общински съвети). 

На поста "пръв сред равни" са били още Георги Балушев и Димитър Генов (и двамата от БСП), както и Александър Сабанов (3 г.) - в момента народен представител от патриотична коалиция. Други съветници, впоследствие и народни избраници, са били Любен Божков - БСП, и Стефан Господинов - ГЕРБ. Има и съветници, които са били и на поста областен управител на област Силистра: д-р Петко Енчев (бил е и начело на национално ниво на партия БЗНС), Петко Добрев (на два пъти) - от името на социалдемократическа партия, д-р Владимир Янков - ГЕРБ, и Светлана Великова - БСП (била е и главен секретар на Областна администрация и зам.-кмет). Съветници са ставали заместник-областни управители - Филиз Хюсменова - ДПС, Дора Цонева - ГЕРБ, Петко Добрев - НДСВ, Пепа Добрева (тя и и.д. областен управител) - СДС. Съветници, а после и на възлови позиции в изпълнителната власт на национално ниво са били Филиз Хюсменова - министър в правителството на Симеон Сакскобургготски (по-късно и 12 години депутат в Европейския парламент), и Хасан Хасан - заместник-министър. 

Настоящият избор бе осми поред за 28 г. след т.нар. демократични промени през 1990 г. Общинският съвет стартира с 51 съветници, после бе променен броят на 45, а от години е 33-членен съставът му. Първото заседание за конструиране на новия орган бе в салона на община Силистра през есента на 1991 г. и бе предавано пряко по кабелната радиопрограма "Силистра" (радиовъзела). През 2016 г. с тържество в Общинския съвет бе отбелязан Денят на българската община и на местното самоуправление. Със специален ритуал по повод 25-ата година от провеждането на първите демократични избори на най-дългогодишните съветници бяха връчени паметни грамоти в присъствието на Гинка Чавдарова - изпълнителен директор на НСОРБ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар