петък, 4 октомври 2019 г.

Филателист и музикант с юбилейни прояви в Силистра

В програмата за м. октомври двама видни силистренци - творци и общественици - Христо Христов - филателист, и Никола Касабов - музикант, отбелязват своите славни годишнини. С различни по съдържание прояви те ще направят силистренци съпричастни към личните си празници. На практика ще им подарят възможност до докосване до своята "светая светих".

На 8 октомври от 17 ч. в паричния салон на пощата в центъра на Силистра г-н Христов, който е дългогодишен секретар на Филателно дружество "Димитър Дончев" (в миналото пощальон с 44-годишен стаж), организира 4-а юбилейна филателна изложба, кояато посвещава на своята на 75-а годишнина.

На 17 октомври в зала 101 на Младежки дом Силистра е юбилейният концерт, посветенс на 80-ата годишнина на Никола Касабов - музикант, корепетитор, вокален педагог на певчески групи - в момента на състави те за стари градски песни ишлагери "Ретро" и "Интер", които са към Народно читалище "Доростол" Силистра.

Любопитно уточнение извън контекста на материала, взето назаем от Уикипедия по повод думата юбилей: Според доц. Борислав Георгиев, думата препраща към еврейска старозаветна традиция и означава тържествено отбелязване на петдесетгодишнина. Както е казано в Глава 25 на Третата книга Моисеева – Левит, „петдесетата година да ви бъде юбилей“. 

Според Третата книга Моисеева по време на юбилея всички роби биват освобождавани, ипотекираните земи – както бихме се изразили днес – се връщат на собствениците си („В юбилейната година всеки да се върне във владението си“ – така гласи 13-ият стих от 25 глава) и нивите да останат незасети. Затова се казва, че 25 години са половин юбилей или полуюбилей. 

Строгата европейска традиция държи на точната употреба на тази дума и европейските речници посочват, че и съвременното значение на думата означава петдесетгодишнина, без обаче да се прилагат тези „екстри“, описани в Третата книга на Моисей, които са все още актуални спрямо годината 2002. Ние обаче сме склонни да употребяваме тази дума за всяка по-кръгла годишнина, което рязко влиза в противоречие с еврейската традиция. Американците са също по-фриволни и наричат „юбилей“ както петдесетгодишнината, така и 25-годишнината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар