неделя, 13 октомври 2019 г.

8-и фестивал „Гозбите на Добруджа” в Сребърна




В силистренското село Сребърна, община Силистра, бе проведен осмият по ред Кулинарен фестивал „Гозбите на Добруджа”, дело на местното кметство, на НЧ „Възраждане” и на община Силистра – основен спомоществовател, заедно с кмета на селото Георги Иванов – председател на читалищното настоятелство, на „Бг агро земеделска кооперация” с управител Руслан Русев, на ЗК „Сребърна” с председател Валентин Петров и на фирма „Актуал” Силистра.
Проявата, която е част от Общински и от Областен културен календари (общ награден фонд от 2 000 лева), бе открита от кмета на селото, а поздрави поднесоха областният управител Ивелин Статев и изпълняващият длъжността кмет д-р Мирослав Тодоров. Форумът бе уважен освен от представители на различни политически щабове за Местни избори 2019, още от представители на 15 групи от две области, сред които Силистра (НЧ „Доростол” в областния град, селата Проф. Иширково, Казимир и Сребърна).

За Сребърна – две първи награди в три от категориите – за основно ястие и за десерти, вкл. и специална награда от д-р Мария Димитрова - за традиционно участие и представяне в подобни изяви - на „Фамилия Симови” – трио техни представители откриха празника с песен за Добруджа по текст на Красимира Орлоева, и за Ямбол - една първа награда за народния певец Георги Костов за „Кумова чорба” – повод за самостоятелна изява на сцената в съпровод на корепетитора Пламен Калчев от Силистра. 

За своя избор, който има и неформално заглавие "Сиктир чорба", авторът й казва: „Това е зимно сватбено ястие от ямболския край - от топлите пазви на Бакаджика. То е характерно за тракийци и се доставя на кумовата трапеза…Прави се от зелева чорба, пръжки, мазничко месце. С вино и ракия зълвите и деверите с пешкирите и байряците на три кръстопътя играят ръченицат в чест на кръстника… И така едно време по нашите сватби са гощавали кумовете с тази чорба. Има специална заставка, която трудно се прави и за нея се иска майсторлък“.

Наградата за етновизия на щанд отиде при Пенка Василева и Фолклорна глупа „Добруджа” при НЧ „Доростол” Силистра. В конкуренция с пресъздадени трапези за едни от най-големите християнски и народни празници - Гергьовден – дело на „Фамилия Симови” от село Сребърна, и Димитровден – представена от „Фамилия Михайлови” от село Шуменци. Други групи оформиха истински етнографски кътове, за да подредят в тях своите гозби.

Участници още от община Тутракан (село Шуменци – Калина и Михаил Михайлови), от Ситово (представители на общинския център и на село Добротица) и от Карнобат, както и от комуна Чуканещ, Република Румъния (ученически танцов състав, представил великолепна програма начело със своя зам.-кмет Габриел Първан).

Награда за етновизия – ФГ „Добруджа” Силистра чрез Пенка Василева, за най-млад участник – награда от името на народния представител Александър Сабанов – за 4-годишната Мария Георгиева (връчена от Димитър Трендафилов ), а за вай-възрастен – от организаторите – за 88-годишната Димитра Дякова от село Сребърна, влязла в ролята на ментор за младото поколение в работилницата „Аз уча”. Тя показа завиден майсторлък в точенето на кори за баници, споделяйки своя дългогодишен опит в тънкостите на „занаята”.

Общи 17 награди са раздадени в различните категории, определени от жури с председател Йордан Касабов – д-р по етнология, с участието на представители на ПГСУАУ „Атанас Буров” Силистра: инженерите технолози Стоянка Желязкова и Росица Раданова, както и Сияна Спасова – маг. по туризъм.


Организатори на празника бяха местното кметство с кмет Георги Иванов, той и председател на Народно читалище „Възраждане 1940” със секретар Елеонора Георгиева, и община Силистра – основен спомоществовател. Лептата и осигурена редом със спонсорството на земеделските кооперации „БГ агро“  (управител Руслан Русев) и „Сребърна” (председател Валентин Петров), както и на месопреработвателната фирма „Актуал” Силистра. 

Домакините почерпиха с над 500 порции агнешка и бобена чорби желаещите да дегустират рецептите по сребърски. Е, за някои имаше и чеверме - агне и прасе, но само за гостите от България и чужбина, уважили гурме проявата, която е най-голяма по рода си в Крайдунавска Добруджа.

Впечатленията на журито сподели д-р Йордан Касабов, етнолог: „Тук се показват много автентични и стародавни ястия, свързани с поминъка на Добруджа, с тестените (тази година за отбелязване са в изобилие), млечните и месните храни. Показват се познания за онези блюда, които са готвени и приготвени десетилетия назад. А това е нашата идея – да възвърнем онова традиционното, което е без консерванти и химия, за да бъде натурално и естествено“.


Няма коментари:

Публикуване на коментар