неделя, 13 октомври 2019 г.

Национални дни за учене през целия живот - Велико Търново 2019


В град Велико Търново бе проведено национално изложение с близо 50 участници от професионалните гимназии в България, вкл. от област Силистра чрез екип на Професионална земеделска гимназия „Добруджа”, представена от Митхат Осман – зам-директор, и инж. Галина Даскалова – преподавател и председател на Училищното настоятелство. Събитието, провеждано за пети път от 2015 г. – предишните години в Бургас, Русе и Пловдив, бе посветено на програмата ,,Учене през целия живот и на годишната конференция на EPALE (свободна електронна платформа), свързана с ученето през целия живот и посещавана годишно от над 5 000 потребители от България. На 10 октомври в центъра на град покрай паметника „Майка България” и до паметника „Асеневци”, край който бяха щандовете на изложението, бе проведено шествие, водено от местен биг бенд, фанфарна музика и група от мажоретки.

 
В рамките на Национални дни на ученето през целия живот от 9 до 11 октомври 2019 за пети път в дневния ред бе тържеството за годишно награждаване в 7 категории. Една от наградите идва в Силистра на името на Майя Григорова - ст. експерт в РУО на МОН, председател на Областна координационна група. Наградата е в категория „Най-активен областен координатор”. Пред аудиторията тя благодари на колегите си за свършената работа, вкл. за изграждането на първия в страната Координационен съвет, наблюдаващ темата. И в предишни години област Силистра - чрез структурите на РУО, има награди в това направление на работа в рамките на МОН, представлявано на форума от инж. Таня Михайлова - зам.-министър.

Участниците в проявата посетиха музея на открито на хълма ,,Царевеци църквата ,,Свети 40 мъченици”, за да реализират вкупом прекрасна културна програма след ползотворните предходни дни, организирани от Националния координатор на Програмата за България Валентина Дейкова и нейния екип. Събитието бе реализирано с любезното домакинство на Областна координационна група Велико Търново, начело на която е проф. д-р Любомира Попова – областен управител на област с център старопрестолния град.

Националните дни за учене през целия живот се осъществяват по Проект № 592041- EPP-1-2017-1-BG-EPPKA3-AL-AGENDA „Националните координатори в изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни”, финансиран с подкрепата на Програмата на Европейския съюз в областта на образованието, обучението, младежта и спорта „Еразъм +”.


Преди началото на конференцията областният управител заедно с заместник министъра откриха изложението конкурс „Младежко техническо творчество“, проведено в рамките на един ден за четвърта поредна година в град Горна Оряховица, в което младите технически гении на България показа най-новите си разработки. Организатори: Фондация „Милен Григоров“, Федерация на научно-техническите съюзи Велико Търново, Община Горна Оряховица и ОП „Младежки дейности спортни имоти и прояви”. Форумът е подкрепен от МОН, от Асоциация на индустриалния капитал, от „Ротари клуб Горна Оряховица – Лясковец“, както и от много фирми. В изложението конкурс нямаше силистренско участие.

Националните дни стартираха с информационен семинар за журналисти, в който участва и Йордан Георгиев - пиар на Областна администрация Силистра, по време на който беше представен напредъкът в сектора за учене за възрастни. Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова заяви, че ученето през целия живот е програма, даваща отговори на много въпроси пред бизнеса. Тя осигурява гъвкавост и възможности за перспективно общуване в сферата на образованието. Обявено бе, че е крайно време ученето за целия живот да се превърне в учене през целия живот. Националният координатор за изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни Валентина Дейкова сподели също, че образователната среда в страната ни значително се подобрява през последните години. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар