вторник, 22 октомври 2019 г.

Директор на поща в Румъния с книга за българското и румънското православие край река Дунав



Йоан Аурелиан Котобан е директор на поща в населеното място Кирнодж (побратим на град Тутракан) в окръг Кълъраш в Република Румъния. В момента той учи в Център за продължаващо обучение към Русенски университет „Ангел Кънчев“ и наскоро участва в прояви във Филиал Силистра. По време на едно от пребиваванията си в крадунавския град той подари на няколко адресата своята книга „Православие без граници“.

За нея телевизионният продуцент и критик Разван Букурою казва в предговора на книгата, че авторът й е „човек оркестър и неуморен поклонник на общия религиозен трансграничен и метадунавски факт“,…във връзка с румъно-българските религиозни места“. Книгата осветява ума на човека, след което в крайна сметка сърцето му може да се отвори към духовността.

В сборника е намерено място за интервю с митрополит Наум – духовен водач на Русенска епархия (публикувано е в края на книгата и на български език), за който се отбелязва, че е роден на 19 октомври – „голям ден“, според румънците, а и за българите, защото у нас почитаме св. Иван Рилски. Представен е духът на манастира в село Комана (в близост до Гюргево), чийто ктитор Влад Цепеш на практика осъществява и българска връзка в род и произход. 

Както и за Тутракан, вкл. за мемориал гробницата в Шуменци, където от няколко години насам във възпоменанията там през м. септември участват и румънци) – на територията на комплекса има изгладен и православен храм. В повечето материали е намерено място за паралели между България и Румъния. Защото самият автор е поклонник от двете страни на река Дунав, посланик на общото православно християнство. Разказва се за общи църковни служби, осъществявани заедно от български и от румънски свещеници в различни храмове.

Сред материалите има и няколко на български език – за света Парашкева от Яш, на която са посветени множество храмове в балканското ортодоксално пространство. Както още за „вкопаната митрополия – църквата „Света Троица“ в Русе, за Басарбовския манастир (св. Димитър е закрилник на Букурещ – столица на Румъния), който „плаче“ – култът към неговия патрон в Румънската православна църква е от 1952 г. И неслучайно, по неофициална статистика“, 75% от посещаващите манастира край р. Русенски Лом са вярващи християни от северната ни съседка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар