петък, 4 октомври 2019 г.

Добруджански поглед към балканджийските занаяти на Трявна


Етнографски музей Силистра с ръководител Маргаритка Миланова, който е част от Регионален исторически музей с директор д-р Николай Тодоров представи на 1 октомври  изложбата „От ръката тревненска“, която ще е на разположение на силистренци и на гостите на града до края на м. октомври. Изложбата е от експонати на тревненски майстори от едноменния малък град Трявна

Представени са произведения от дърворезба, иконопис и архитектура, които са представителни за най-старата художествена школа у нас, възникнала през втората половина на ХVII в.  Нейните традиции продължават чрез Националната гимназия по приложни изкуства „Тревненска школа“. В експозицията са включени оригинални предмети, майсторски свидетелства, снимки, инструментариум, копирки за икони, и други изделия. На вниманието на посетителите са предложени и  произведения от занаяти, в които тревненци имат голяма роля. Такъв сред тях е казаслъкът (декоративен текстилен занаят, работен изключително в Трявна), както и в далечен Одрин, един град, който днес е в територията на южната ни съседка.
Има и интересни предложения – съвместни с Исторически музей Казанлък, които са от сферата на розопроизводство, тъй като старопланинският град е сред малкото места в Северна България, където се отглеждат рози. Практикуван в града от 17 в. насам е и занаятът куюмджийство, останал и като фамилия в много български краища, защото наред с традиционните накити и църковна утвар, тревнеският майстор Пенчо Генев е сякъл и монети, ползвани до средата на 19 в. Занаятът мутафчийство (изработка на торби, чували, дисаги и черги от козинява прежда) – той също е бил популярен в района, като дори първият опит за механизираното му упражняване става в Трявна, за да бъде актуален почти до средата на миналия век.
В експозицията са изложени и оригинални предмети, майсторски свидетелства, снимки, инструментариум, копирки за икони, проекти за дърворезба и готови изделия, както и информационни табла за представените занаяти – художественото им оформление е дело на художничката Ивелина Велинова. Настоящата изложба е мобилна и цели популяризиране на старите и традиционни занаяти в Трявна, чрез гостуване в различни български музеи и културни институции – в случая в Силистра.
Така на практика с продукция на музей в друга част на страната Етнографската експозиция на Силистра откри обновения се дом след дългоочакван ремонт на покрива, с освежени зали и с преподредени кътове, представящи преди всичко бита на добруджанеца до преди половин век, но има и един с великолепна градска подредба - едно напомняне, че са пропуснати много възможности дом на стара добруджанска буржоазия да представя елементи от забележителните стари градски етнографски нрави.
Черно-белите фотографии на образци от тукашния фолклор и етнография само подчертават изумителните умения на добруджанци в годините назад, когато е имало надпревара между фамилиите кой ще измайстори по-забележителен чеиз на булката, ще изработи по-интересна писана каруца или ще се снабди с модерен полезен инвентар, който да му служи години наред.
Любопитен съм колцина кандидати за общински съветници и кметове ще намерят пътя до музея в рамките на предизборната кампания, за да напълнят очите и душите си с цветове, изображения и впечатления, както и с поводи за гордост, че са наследници на талантлив народ? Дали ще се сетят също да заведат (за своя сметка и за съвместна възхита) там ученици, пенсионери, свои симпатизанти? А защо не да проведат по своя приемливи от всичко останало, което се говори по прашни клубове, усойни читалищни зали, насред неасфалтирани сокаци и при обновени, но (не)запълнени с достатъчно хора площади! В това отношение чудесен партньор би била дърворезбарката Виктория Денева, която живее в град Алфатар, при това е тревненски възпитаник.
Впрочем, възстановената със стари експонати, но с нов блясък етнографска среда в Силистра е чудесна за фон на записи на клипове на народни песни от най-изявените добруджански певци и инструменталисти, дори и направени с аматьорски ентусиазъм. Интернет пространството ще се радва да приюти варианти на песни и мелодии, които така ще достигнат до повече хора по света и унас. А и мимоходом ще направят безплатна, но ефектна реклама на самия музей, на гостуващата експозииця, а и бъдещите творчески планове на екипа, стопанисващ своеобразната духовна обител на Крайдунавска Добруджа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар