сряда, 13 октомври 2021 г.

Хаджи Оги от Силистра с пореден подарък на дипломати от чужбина

В началото на седмицата в област Силистра гостува турска делегация на посолството и на генералното консулство в Бургас. В програмата освен делови срещи с държавната и общинската власти, срещи са проведени в различни населени места в община Дулово. Както и на духовни обители, сред които и  емблематичната „Куршумлу“-джамия в областния град.

Осъществена е и среща с дългогодишния архивист Огнян Георгиев, популярен и с прозвището си Хаджи Оги, който е подарил на гостите, както той сам обяви за медиите, „Фрагменти от 170-годишен ръкописен „Коран“, съставен в Кайро, писан върху специална оризова хартия с цветен туш от тръстика, а текстът е поръсен със златен прашец“. Към него е комплект престилки и фрагмент от турска народна носия на сто години със специално везмо със сребърна и позлатена сърма. Трети елемент в подаръка е рядко издание на книгата на „Българо-турските отношения 1913-1938 г. на Мустафа Кемал Ататюрк“.

Подаръкът на силистренеца не е пръв по рода си, тъй като подобни той е осъществявал и на гости от други държави, както и на представители на други вероизповедания. Наскоро той бе награден с „Благодарствена грамота“ от Държавен архив Силистра също за свое дарение, свързано с културната дейност на турската общност в града преди много десетилетия.

Тъй като е специалист по източни езици, Огнян Георгиев, преди време обяви в публичното пространство информация, подчертаваща значимостта Силистра като град в миналото. Доказателството се съдържало в османо-турски документ, от който ставало ясно, че под опекунството на Силистра града като център на санджак – основна административно-териториална единица в Османската империя, са били 16 големи за времето си населени места. По онова време в страната е имало около 63 по-големи селища, което означавало, че 1/4 от територията на днешна България е била под административно управление с център Силистра.

 


1 коментар:

  1. А ти интересуваш ли се от това, как да печелиш, как да спестяваш? Препоръчваме ти да прочетеш тази информация.
    Финансова грамотност от Финанси орг

    ОтговорИзтриване