събота, 9 октомври 2021 г.

Силистренско НПО продължи акцията си „Подари компютър на дете”

Женско сдружение „Екатерина Каревелова” Силистра, което е единствената неправителствена организация в област Силистра, изпълняваща социални проекти, продължи кампанията си „Подари компютър на дете”, започнала през декември 2020 г. в полза на деца в неравностойно положение. В актуалния случай става дума за подарен пореден компютър, този път достигнал до семейството със 7 деца от различни общини.

Галя Иванова, юрист на неправителствената организация, която догодина навършва 20 години с ефективна дейност: „Компютърът е напълно оборудван, като към него сме предоставили и бюро, на което могат да го позиционират, за да го ползват в учебния процес”. До този момент за по-малко от една година от името на сдружението са раздадени общо 31 устройства (монитор, мишка, клавиатура, камера, микрофон и тонколони), 13 лаптопа и чисто нов таблет, предоставен на дете от град Силистра.

В края на м. декември м.г. бе дарен първият лаптоп, осигурен от физическо лице, за да бъде предоставен на дете от община Главиница, отглеждано заедно със сестра си от самотен баща, с идеята за осигуряване на възможности за пълноценно участие във виртуалното обучение. В края на м. февруари т.г. Сдружението  беше обявило, че помощ вече е достигнала до 27 семейства с общо 73 деца, както и до 2 центъра за социални услуги от резидентен тип, работещи с деца. Както става ясно към м. октомври, има ръст в броя на семействата и съответно на децата, защото и в настоящата учебна година има подрастващи, затруднени да се включат в обучението поради липса на достъп до компютър или лаптоп.

Междувременно и Ротари клуб Силистра, който е обяви, че е провел акция в полза на родители и деца, но в по-разширен вариант. Така на 7 деца от 4 семейства в Силистра и село Айдемир са осигурени според нуждите им различни неща за техния бит: легла, машина за миене на съдове, гуми за автомобил, гардероб, шкафове и др.

Акцията е на принципа „Ротари и приятели”, продължение на подобна, проведена в навечерието на миналогодишната Коледа, и осъществена лично като инициатива от Иван Иванов от Силистра, който този път обаче участва в нейното продължение по ротарианска линия и с още по-голям мащаб.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар