понеделник, 18 октомври 2021 г.

Диана Димитрова отказала като гимназистка в Силистра ролята на Албена в „Малък театър зад чина”

 

Добруджанката родом (родена в Добрич, израсла в Кайнарджа, завършила училище в Силистра) - актрисата, художничка и авторка на три детски книги Диана Димитрова взе участие в предаването „Извън играта“ на БНТ. Задочно присъствие бе осигурено чрез включване на друга силистренка - Мира Бонжева - до преди няколко години актриса в ДКТ Силистра, с разказ за това как заради кандидатстване в Художествената академия преди повече от 12 години възпитаничката на Средно училище „Н. Й. Вапцаров“ пропуснала да изиграе ролята на Албена в едноименната пиеса на тогавашния ученически театър в Силистра „Малък театър зад чина”.

Ръководителката на някогашното театрално студио , която от няколко години се изявява в друго творческо амплоа, спомена и други прелюбопитни неща от житие-битието на силистренката от ученическите й години, включително любовта й към бездомните котки. Самата актриса разказа, че и сега има котка вкъщи, която разхожда по два пъти на ден, защото питомецът й се държи…като куче.

 От телевизионното гостуване зрителите си припомниха, че Диана първо учи една година в Националната художествена академия, но изпитва разочарование от обучението си там от наложени правила и канони, и година по-късно е приета първа по успех в НАТФИЗ в класа на доц. Веселин Ранков, после преминава при проф. Здравко Митков, а завършва в класа на проф. Атанас Атанасов, за когото актрисата казва, че за нея той е истински педагог.

Борбата между сцената и палитрата в нея продължава, за да се стигне до изложбата й преди 2 години, като в момента и до 30 октомври е актуална друга нейна изложба, наречена „Жената“, която е подредена в галерия на ул. „Съборна“ 3 в София. Всяка от картините в нея имала своя история, като тя акцентира върху една, която е нарекла „Циганка“.

Реално публиката открива Диана Димитрова благодарение не сериала „Откраднат живот“, където е в ролята на д-р Огнянова. Понастоящем се снима в нов филм с Виктор Божинов, продуциран от Евтим Милошев, който, след като изживе своя фестивален живот, ще бъде показан през пролетта на 2022 г. Междувременно играе ролята на Ирина в пиеса по романа „Тютюн“, поставена от Драматичния театър във Варна. За превъплъщението си Диана казва, че пресъздава…15 различни жени.

През м. ноември варненци могат да гледат пиесата на 2 и 29-и, в Бургас – на 15-и, а в София – на 13 и 14 декември в Театър „Българска армия“. Оказа се, че, следвайки своята интуиция, след завършването на театралната академия пристрастената към черния цвят актриса не приема поканата да стане част от трупата на Театър „Българска армия“, защото не се е чувствала готова, а и „са й се случили други неща“.

За силистренката може да прочетем от тези дни още в сп. „Ева“ (Диана Димитрова – диамантите й отиват) и в сайта на в. „Монитор“ (Актрисата художничка Диана Димитрова: Ирина от „Тютюн“ е 15 различни жени).

Няма коментари:

Публикуване на коментар