сряда, 27 октомври 2021 г.

Дегустация на добруджанско вино край Кайнарджанската чешма - най-голямата в България

Юлияна Дечева - изп. директор на Фондация "Америка за България", бе сред участниците в дегустацията на различни видове добруджански еликсир - носители на медали от конкурси в страната и в различни страни в чужбина

Слънчев октомврийски ден на 2021 г. на площада на някога централното, а днес малко село Краново, намиращо се в крайграничната територия на община Кайнарджа, бе проведено откриване на първата в каньона екопътека „Крановски скален лабиринт“. Проектът за изграждането му е на Българска асоциация за селски и екологичен туризъм (БАСЕТ) и е осъществен с подкрепата на едноименната община и на представители на местния бизнес. Дългогодишният общински кмет Любен Сивев участва в ритуала заедно със специалния гост на тържеството Юлияна Дечева от Фондация „Америка за България“. Фондацията е финансов благодетел на проекта, един от общо 31, подкрепени в проведения миналата година конкурс „Туризъм по р. Дунав“.


Събитието, посветено на откриването на Крановската екопътека, завърши по запомнящ се начин – с дегустация на вино от избите „Кайнарджа“ и „Пинк пеликан“, осъществена от Божидар Боев от името на двете избипред прочутата Кайнарджанска чешма. Със своите 75 линейни метра тя е най-дългата в България и разполага с 46 корита, пълнени с вода от 7 чучура. Известна е по целия свят заради подписания край нея през м. юли 1774 г. мирен договор между Руската и Османската империи.

Чешмата, изградена на практика в края на 19 в. и обновена половин век по-късно, е в основата на комплекс с вписан в него Туристически посетителски център, благодарение на който Кайнарджа е част от Световна „Мрежа на мира“. Край сградата на експозицията са единственият в страната паметник на Екатерина Втора и бюст-паметникът на пълководеца граф. Румянцев, както и паметна плоча, свързана с преселението на българи в Русия след поредните руско-турски войни през 18 и 19 в., водени на територията на Добруджа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар