понеделник, 4 октомври 2021 г.

В Силистра бе проведен семинар на открито за древното познание и проектирането му в съвремието

 В първата октомврийска събота на 2021 г. на малката сцена в Дунавски парк Силистра бе проведена интересна среща с гост от София в лицето на Цветан Гайд (Гайдарски), основател на Академия „Орфика“, представяна като „творческа Работилница, в която се съчетават отделните жанрове и форми в културата и изкуството като носители на висши идеи и реалности“. Срещата премина с участието на спортния деятел Неделчо Цветков, президент на СК „Багаин“. Тя бе в духа на добрите стари времена, когато на мода са били…публичните сказки, защото тогава хората са нямали достъп до разкош като световната интернет мрежа, търсачката Гугъл и вездесъщия Фейсбук, а вече и до други още по-популярни социални и шоу мрежи.

Проявата в слънчевия ден бе обявена като „семинар на открито за древното познание и проектирането му в съвремието“, както свидетелства в своя кореспонденция БТА, цитирайки госта: „Ние търсим знания и това наследство на огромно богатство, което българският народ има от своите предци, приложено в днешния живот. Душата винаги остава архаична, а в човешкия живот нещата, които са екзистенциални и извечно значими за всеки отделен човек, са семейството и родът - те са, каквито са били преди хилядолетия“.

Гайд, който поддържа свой блог на адрес в интернет (www.tsvetanguide.com), заяви пред аудиториятаe, че за първи път идва в крайдунавския град и за него това е голямо преживяване (по-късно той посети и крепостта „Меджиди табия“). От негова страна бе изразено съжаление, че в днешно време малко българи познават древната ни култура, подчертавайки, че тя е важен инструмент за съхраняване на българската идентичност.

Като изследовател на теми като орфизъм, траки, богомили и др., Гайд вярва, че трябва да възстановим свещената за нас истина в името на идентичността си (нашето наследство, вкл. културната памет) и духовната жизненост на нацията. За целта е необходимо връщане към спомен, какъвто, примерно, за нещо първично, затова и вечно, е именно най-известното учение – орфизмът, за познанието на древните траки – най общо казано за традиции от преди 27-28 века.

В смисъл, че, ако искаме да узнаем свещената истина, трябва да надникнем в миналото, макар че за съвременниците ни ще бъде истинско предизвикателство да я осъзнаят. Според Гайд, най-древният идеограм, т.е. графичен символ или знак за идея или цялостна концепция, е изображение на човече, което си посочва устата. Иде реч за говорещо същество и за владеенето на света чрез словото, защото интелектът работи с него – независимо дали е образ или звук.

Гостът се опита с аргументи да убеди присъстващите, че Христос е въплъщение на Орфей (означава храм), че всяко учение, предназначено за определен кръг хора (езотеризъм) и външните форми, които религията приема (екзотеризъм) за древните е едно и също, т.е. те са в във взаимовръзка предвид вечната, неизменна и безкрайна първопричина на вселената, която е синоним на Бог. За него орфизмът борави с божествената сила, а духовното се проявява и във физическия свят.

В допълнение по неговите разсъждения: „Аз-ът е горделив, трябва да излизаме от черупката на ограниченото си мислене. Т.нар. орфическо огледало е инструмент на самия Тебе за навлизане в своя вътрешен свят. Хората сме медиатори между видимия и невидимия светове“. А във връзка с траките до публиката достигнаха послания като тези, че Христос е описан от тях като херос (най-известното божество на нашите деди е тракийският конник); траките са първите владетели на моретата.

Свои виждания по темата и подобни на нея представи и Неделчо Цветков – президент на СК „Багаин“: „Идентифицирайки се с физическото тяло, тогава ние губим най-много и пандемията с коронавируса го доказа. Петте ни сетива са кодове (ключове) за навлизане във вътрешните ни светове. Артефактите и аксесоарите на ритуалите са мост с подобна цел“.

Внимание бе отделено и на богомилството (някои го наричат „апостолско“ или „истинско християнство“), започнало като вибрации по българските земи, се разпространява като пожар по целия свят и получава изява чрез различни производни учения, разширявайки кръга на своите последователи. Негов импулс някъде в 14 в. е розенкройцерството.

Основателят на едноименния орден Християн Розенкройц (1378-1484), който е легендарен персонаж от европейското духовно развитие, се смята, че е възпитан от представители на „милите богу“. По въпроса, свързан с тях, отношение взе е и силистренският етнолог д-р Йордан Касабов, автор на труда „Богомилите – вечни и живи. Пратеници от древността“.

От срещата у присъстващите оставят впечатление и прозрения, като „Живеем в духовен свят и свят на ангели, но не го осъзнаваме“; „Познаването на духа е ключ към настоящето и бъдещето“; „Духът идва да разцепи закостенялостта“; „Великите умове не идват да създават школи институции, а да са ос на силата, благодарение на която хората да осъзнаят къде се намира вратата към себе си, т.е. към духовното пространство в самите нас“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар