четвъртък, 14 октомври 2021 г.

20-и МИР Силистра в навечерието на парламентарните избори - първи впечатления от листите на кандидатите за народни представители

 

На 14 ноември 2021 в България провеждаме избори „2 в 1“: за нов състав на българския парламент и за президент на Република България. В 20-и МИР Силистра се разпределят 4 мандата, които в предишното НС бяха в следния вид: 2 за ПП „ДПС“, а Коалиция „ГЕРБ-СДС“ и ПП „Има такъв народ“ –  по 1.

По повод разпространената първична информация на регистрираните листи на кандидати за народни представители на първо четене от ВЕРСИНАЖ забелязваме, че от всички тях всеки трети е представител на нежния пол, което кореспондира със световните изисквания за баланс между половете. Друг е въпросът колко от тях имат шанс да станат част от националния законодателен орган, т.е. да бъдат избрани в него. Реално водачките на листи са 4 – на партиите с номера 2, 11, 13 и 23. 

В сравнение с предишните избори няколко са партиите и коалициите, които се явяват в същия именен формат, макар на някои от тях вътрешният им състав да е друг: Коалиция „ГЕРБ-СДС“, Коалиция „БСП за България“, Коалиция „ДБ-обединение“, Коалиция „Национално обединение на десницата“, ПП ДПС, ПП „Има такъв народ“, ПП „Глас народен“, ПП „Възраждане“, ПП „Бригада“, ПП „Атака“, ПП „МИР“, ПП „Партия на зелените“, ПП „БНС-Нова демокрация“, ПП „Българска прогресивна линия“, ПП „Пряка демокрация“ и др. по-малко известни партии.

Нов вид има Коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме“ и за отбелязване – в трети поредни избори коалицията в силистренския район се явява с различни водачи – този път начело е общинският съветник от Тутракан Кристиян Калчев. Подобно на тях, и в трите избора за парламент тази година различни водачи има и ПП „Има такъв народ“, то този път неизменно вторият – Петър Димитров, вече е №1 в листата.

Не са сменили своите водачи на листи в сравнение с предишните избори: Коалиция „ГЕРБ-СДС“, ПП „ДПС“, ПП „Глас народен“, ПП „Възраждане“, ПП „Атака“. В листата на Коалиция „БСП за България“ шестима от предишната са отново в актуален ред, като между изключенията е новият водач Атанас Костадинов, ексдепутат от района на Монтана.

В Коалиция „ГЕРБ-СДС“ своите места запазват 1, 3  и  8-ма позиции, включително водачът Тодор Тодоров, а сред новите лица прави впечатление включването в листата за пръв път на областния лидер на СДС Младен Минчев. Напълно еднаква в сравнение с м. юли е листата на ПП ДПС. В листата на Коалиция „ДБ-обединение“ със същия водач в лицето на Златко Куртев има само една промяна, при това става дума за регистрация на кандидати с един по-малко в сравнение с преди няколко месеца.

Още един кандидат е повторил водаческото си място – Тамер Хасан, преди начело на ПП „Републиканци за България“, сега най-отпред на ПП „Национално обединение на десницата“, при това заедно със своя предишен подгласник.

Прави впечатление също, че поне пет от формациите имат претенции да привлекат гласове в т.нар. патриотично пространство, като сред тях са традиционно ориентирани натам партии, както и други, които досега бяха в коалиционен екип. С уговорката, че за пръв път от 2017 г. насам сред тях не е Александър Сабанов, който записа 4-годишен мандат в 44-от НС от името на ВМРО, но като част от коалиция от партии. Друг фаворит от същата формация в лицето на Искрен Веселинов е пратен този път да търси подкрепа в нейна подкрепа.

Други „забележки“: на хоризонта се появи отново партия, която бе позната преди като „Българска евролевица“, а сега е „Българска социалдемокрация – евролевица“ с водач на листата дългогодишният общественик Пламен Маринов, известен в Силистра със своята дейност в сферата на книгоразпространението - в миналото за известен период той бе и общински съветник. Нов момент на политическата карта е ПП "Продължаваме промяната", на чиято листа начело в региона на Силистра застана летецът Стоян Георгиев, познат като собственик на авиобазата на фирма "Ребус".

Настоящи общински съветници от  местните законодателни органи в  Силистра, Тутракан, Дулово и др. има в листите на коалициите „ГЕРБ-СДС“, „БСП за България“, „ДБ-обединение“, „Изправи се БГ! Ние идваме“, както и на ПП ДПС, а имена на кметове на населени места виждаме в листите на „БСП за България“, ДПС и др. 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар