вторник, 19 октомври 2021 г.

Картини от една импровизирана изложба в Младежки дом Силистра


В днешно време писането и рисуването по стени, стобори и огради има различни проявления – от най-обикновени драсканици на пошли текстове с непреходно съдържание, през неясни по смисъл и изображения графити до истински произведения на изкуството – свежи пейзажи или исторически табла – модерни напоследък сюжети, поръчани от меценати, заредени с патриотични чувства по една или друга причина. 

А в миналото в Силистра бяха актуални няколко стенни произведения на изкуството – едното вдясно до кино „Москва“ – изправена в цял ръст добруджанка, чийто автор не помня, другото на източната стена на сградата на общината, дело на тогава млад силистренски творец, а и оня вечен „Икар“ във фоайето на Младежкия дом да не забравим. 

Пак там обаче от близо 30 години по вътрешните стени по стълби и коридори някога подрастващи начинаещи художници са оставили своите творчески следи във вид на пейзажи от различни сезони, птици – папагали и водни обитатели, както и хрумки, които човек може да запомни от едно гледане.

Сигурно някой помни кой ги е рисувал, защото на някои места само са изписани малките имена на евентуалните невръстни в онова време художници, примерно творили през 1994 г. Дали са били част от кръжоците към Центъра за работа с деца? Било ли е сътвореното от тях поискано от ръководството на дома, който в един момент дори беше общинско търговско дружество? Помнят ли художниците, че са оставили след себе си рисунки, благодарение на които са спестени пари на общината, защото не се е налагало боядисване на стените през всичките тези години?

Все едно, и днес те ни напомнят, че изкуството е вечно. Независимо дали става дума за наивни драски на художник наивист, за изработени по всички правила изящни линии или за постигнати ефектни попадения, на които би завидял всеки, който може да държи четка и палитра в ръка. Вгледайте се в тази импровизирана изложба в Младежки дом Силистра – едно място, помнещо звуци, ритми и слово, създадени от хиляди самодейци от състави към читалища и други духовни средища в Крайдунавска Добруджа.

Йордан Георгиев, директор на Младежки дом Силистра в периода м. октомври 1987 - м. юни 1989 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар