четвъртък, 7 октомври 2021 г.

Първа среща с медиите на митрополит Яков - духовен водач на богодаруваната Доростолска епархия

 В резиденцията на доростолския митрополит Яков на ул. „Стефан Караджа“ в Силистра бе проведена среща с журналисти с духовния водач на древно просиялата епархия, създадена през 390 г., като първа по рода си по нашите изконни български земи. В историята Силистра остава и като център и на първата българска патриаршия, край останките от която владиката смята, че трябва да се постави кръст, за какъвте той знае, че е имало  намерения в предишни години от няколко инициативни комитета.

Обсъжда се и възможността чрез проект да бъдат осигурени средства за създаване на 3D светлинен макет на контурите на патриаршията, за да бъде показвана по атрактивен начин на гражданите и на гостите на богодаруваната епархия, известна и със своите над 20 великомъченици, загинали за вярата, на които от пет години насам е посветен празник през м. юли.

Конкретен повод за пресконференцията с Негово Високопреосвещенство, който наскоро имаше и първата си изява пред светската власт по време на тържественото заседание на Общински свет Силистра, бе предстоящата програма на 9 и 10 октомври, свързана с 20-а година от възстановяването на епархията.

В първия ден е освещаването на православен храм „Св. Николай“ в село Межден, община Дулово, с председател на храмовото настоятелство отец Макарий и с ктитор Николай Попов. В ритуала ще участват митрополитите на Русенска, Старозагорска и Западно-европейската епархии на Българската православна църква.

„Мое лично решение е митрополит Антоний, който временно управлява и Доростолска епархия, и с който заедно бяхме монаси, да освети новия храм“, заяви митрополит Яков. В момента храмовете в област Силистра се обслужват от 21 свещеници, от които трима са постъпили в първата година, откакто митрополит Яков е начело на епархията, т.е. от миналата есен насам. За съжаление, през това време двама от отците са починали.

За участие в празника на епархията, включително на 10 октомври в светата божествена литургия, се очаква да дойдат митрополити от Тулча и Констанца – Румъния, от Украйна и Молдова. Патриаршията ще бъде представена от протосингела на Българската православна църква. Събитията ще бъдат съобразени като организация с мерките срещу коронавируса, но не от страх, а да не са дава „повод за съблазън“.

Гостите извън официалната програма ще посетят и Духовния център в село Калипетрово, създаден в памет на митрополит Иларион (Доростолски митрополит в периода 2003-2009 г.), който обаче постепенно се превръща в музей на епархията, както в частност още и в чест на неговия наследник митрополит Амвросий (Доростолски митрополит в периода 2010-2020 г.).

В рамките на пресконференцията бяха засегнати и други теми. По една от тях до журналистите достигна новината, че църквата в село Попина, община Ситово, заедно с прилежащи имоти, постепенно ще бъде превърната в мъжки манастир „Св. Георги“, за което вече има решение на Епархийския съвет. За създаването му, включително със 70 места за подслон, както и на собствено стопанство, ще се разчита не на църковни, а на средства от богоугодни люде („Когато имаме добри намерения, Бог ще ни ги прати“, заяви митрополит Яков).

Чрез новата обител ще бъде осъществено намерението на Доростолска епархия да осигури възможности за поклоннически туризъм, за което си желание митрополитът заяви на среща в Областна администрация Силистра, още повече, че в областта има и други места - природни исторически, които биха били интересни за посетителите.

Доизграждане е предвидено и за манастира в село Каменци, община Кайнарджа. Отбелязано със съжаление бе, че инфраструктурата с храм „Покров Богородичен“ в м. „Кълнежа“ край село Айдемир няма облик на манастир, макар да е известен със своите стъкленици, помагащи за решаване на проблеми на миряните, дошли да им измолят изцеление или успех. Потвърдено бе също, че се мисли за неголям храм на територията на кв. „Изток“ в Силистра.

Тревожно е състоянието на храма в село Искра, който е уникален по рода си и е изграден от румънци през 30-те години на миналия век. В него има конструктивни проблеми и за решаването им е необходим специалист, който може да понесе отговорност за направените предложения за укрепване на църквата. Също бе изразена болка по повод липсата на развитие и по изграждането на православния храм „Св. Георги Победоносец“ в престолния град Силистра. В негова чест преди четвърт век на кръстовището на бул. „Македония“ и ул. „Дръстър“ е осветен камък. Оказало се, че понастоящем го няма в наличие документа, удостоверяващ решението на Общински съвет Силистра за пердоставяне на общински терен за изграждане на нов храм.

От митрополита на епархията медиите научиха също, че вече е готов т.нар. подвижен свети престол, който да бъде ползван при богослужения на скалните манастири по сухата река на територията на община Алфатар, а вероятно и в съседната община Кайнарджа, където предстои да бъде открита екопътека по един от скалните лабиринти. По тази и други подобни теми, включително туристическата, предстои среща с историци и краеведи, за да бъдат обсъдени с тяхна помощ.

Поставена на дневен ред бе и темата за образователните процеси по религиозни въпроси в училищата. Митрополит Яков сподели свой опит от времето, когато е отговарял за района на Пазарджик в Пловдивска епархия, когато за кратко време е успял да организира обучение на близо 2 000 деца. Това е станало, благодарение на огромната подкрепа на училищните и образователните власти.

В Силистра последно преди 3 години в Доростолска епархия бе проведена среща с учителите от областта, преподаващи под различни форми часове по религия. Тогава бе констатирано: „Сред направените констатации е изводът, че там, където се изучава религия, има промяна в поведението на учениците в проявата на „съпреживяване на емоции, чувства и мисли на другите“ (емпатия) и „търпимост и зачитане на различията, били те социални, културни, сексуални или религиозни“.

Мнението на митрополит Яков е, че преподавателите по религия чрез свободно избираем достъп трябва да бъдат одобрявани от митрополията. При невъзможност да бъдат организирани нещата по този път – в училище, можело да се премине на неделни училища, каквито е имало в миналото към храмовете.

В заключение – какво друго интересно научиха за своя духовен водач журналистите от Силистра? Чествалият половин век от своето рождение духовен водач е завършил радиожурналистика. В своята практика в Доростолска епархия вече е раздал един медал с изображението на доростолските мъченици и му предстои да връчи още един на заслужил това внимание мирянин.

С негова благословия силистренецът Йордан Христов ще получи званието „протопсалт“ („пръв между певците“) – в православната църковна йерархия това е „този, който ръководи пеенето на клироса“ (под него са четците и поддяконите). В страната с подобна роля били не повече от 3-4-ма души. Негово Високопреосвещенство ще продължи да се грижи за наследения от своя предшественик митрополит Амвросий женски папагал Лори, който е много приказлив и звучният му „глас“ се чува по цялата улица, на която е разположена резиденцията на доростолския митрополит.

Няма коментари:

Публикуване на коментар