събота, 23 декември 2017 г.

Силистренски творци се прощават с поет чрез стихове

Чрез Фейсбук Йорданка Цонева написа стих "В памет на Михаил Бондар": "Натежали от истини, болки, лъжи, обгорени в пожари на жарки любови, все към залеза крачим, отново сами, неоткритото щастие търсим отново...Неподвластни на нашите страсти, тъги, нежно търсят се влюбени гълъби сутрин...Сенки вдигат се, слънце нежно зари, оживяват копнежите позабравени в утрото...В кръговрата на делник забързан и тих преоткриваме себе си с простите истини...Да оставим пътека - спомен кратък и стих, и отвъд да преминем с болка пречистени...Почивай в мир, приятелю!"
Известният поет - бесарабски българин, който последните 26 години от живота си  живя в родината на своите предци - България, включително половината от тях в Силистра, почина навръх Игнажден
По информация от liternet.bg: Потомък е на български преселници от 1812-1813 г. Прадядо му Димитър Бондар е един от над 200-те бесарабски български опълченци по време на Руско-турската война 1877-1878 г. 
М. Бъчваров-Бондар завършва Висша профсъюзна школа в Москва през 1979 г. Преди това около 10 години работи като миньор в Донбас. Член на Съюза на българските писатели и на Международния съюз на писателите на Русия. 
Издал е стихотворните книги "На белия свят" (1986), "Камък на синора" (1996), "Архангеловден" (1997), "Скитник сред ветровете" (2003). Автор е на документалния филм "Трънливият път към науката" (1989),"Чешити от Чейший". Превеждан е на руски, украински, белоруски и молдавски езици.

Още от профила на Майя Константинова
 до 
Михаил Бъчваров-Бондар е роден в китното българско село ЧИЙШИЙ, Болградски район на Одесчината. 
Потомък е на български преселници. Прадядо му ДИМИТЪР БОНДАР е участник в Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г. като опълченец от Бесарабия. Поетът и скитникът М. Бъчваров-Бондар е изминал дълъг път, за да стигне до «кръстопътя на поезията».

Първите стихове на майчиния език е публикувал във вестниците «Дружба» (Болград), «Дружба» (Москва) и в списание «Пламък» (София). След десетилетия творчески труд той става автор на стихосбирките и поемите: «На белия свят», 1986, «Архангеловден», 1996, «Камък на синора», 1997, «Скитник сред ветровете», 2003, «В полето широко» — стихотворения за деца, 2005, «Роден съм, да помня», 2006, «Березы на Шипке» — «Нали расте босилек и за нас», 2013 г.

През онези не така далечни години, когато поетът споделяше: «Утре ме чака по-светъл и радостен ден», той беше широко представен в периодичния печат на Молдова, Украйна, България, Русия. Както пишеше тогава поетът Георги БАРБАРОВ: «Гласът му звучи по-уверено, а образите му разперват криле». И заедно с «обрулените листа на детството» у него властно е кълняла любовта към род и родина, към «хайдушките очертания на Балкана».


Организирана в четири поетични цикъла, стихосбирката «На белия свят» на поета от Чийший, скитника сред ветровете и просторите на Буджака и Балкана Михаил Бъчваров-Бондар, събира в лирична амалгама откровения на един наш съвременник. Стихотворенията «Пееше мама», «Есенни кичури» и «Приказки» са насочени към човешката душа. В последния цикъл «Сърце, сърце…» звучат предимно гражданско-публицистични нюанси на поетичното слово.


«Камък на синора» е първата книга на М. Бъчваров-Бондар, издадена в България. Тя носи метафорично заглавие и е книга-съдба. Тя открехва прозорец към света на един творец, който е поет по призвание и с признание. 
Особено привлекателни с носталгичните си настроения са поемата му «Архангеловден» и «Баладата за орача и песента». Тази поема положи ново начало в творческия му път.

В книгата «Скитник сред ветровете» поетът не престава да пише за родното си село Чийший, да съпоставя поетичните си чувства с родината на предците си, да мисли за Болград и далечната Лозоватка в Запорожието… Той еднакво обича и гордия Балкан, и хълмистия степен Буджак.

«В полето широко» на М. Бъчваров-Бондар е първата поетична книга за деца. «Звучни и лесно запомнящи се, стихотворенията разкриват един свят, близък и разбираем за всяко дете… Поетът рисува пъстротата на южната Буджашка степ – мил роден край на поколения българи» (Атанас Мочуров).
По думите на проф. д-р Елена НАЛБАНТОВА, това е «поезия, наистина родена от сърцето, слово, възникващо спонтанно в потока на ежедневието, фиксиращи неговите перипетии или радости…»


Произведенията на поета-скитник Михаил Бъчваров-Бондар неизменно намират път към сърцата на читателите, които обичат поезията му, където и да се намират те – в Молдова, в Украйна или в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар