понеделник, 18 декември 2017 г.

Стилни коледари и силен фестивал "Стани нине, господине" в Силистра

Стилни коледарски групи превърнаха в силен фестивала, един от малкото по рода си в страната със съдържание, посветено на древната българска традиция, поддръжник на която е община Силистра. С 8 участващи групи, от които две детски - от силистренските училища "Св. св. Кирил и Методий" и от СУ "Никола Вапцаров", премина 23-ото издание на Коледарския фестивал в община Силистра. 
Жури с председател д-р Йордан Касабов оцени всички по критериите, предварително зададени по читалища и клубове, за да се получи уникален стил, изящество и вярност на традицията, завещана от дедите ни в Добруджа.
Силистра, Калипетрово, Айдемир, Срацимир, Бабук - пет населени места - общи мотиви и специфични различия по отношение на носия, ритуал, елементи в битовия мизансцен, песни, благословия, влизане и излизане, посрещане и изпращане...В резултат - призови места. Отделно за Срацимир - похвала за етновизия. И по 120 лева на всеки състав. Втори места - за детските състави и за клуба от Калипетрово - по 100 лева.
Умиление и преклонение, опиянение и въодушевление пред изпълненията на коледарите, представители на няколко поколения. И за финал - гурме изложба от Калипетрово, Смилец, Бабук, Срацимир, Айдемир..., ястия за чудо и приказ, за скъпи гости и за заслужили домакини. За младежи, които тепърва ще научат какво е вкусна храна по рецепти от миналото, и за старци, които не са ги забравили.

 
 

Игнажден, Бъдни вечер, Коледа, Рождество Христово, Стефановден, Сурваки (Васильовден), Нова година - нов късмет! Нови празници! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар