вторник, 12 декември 2017 г.

В Силистренско започна Седмица на четенето

В детските градини и в училищата в област Силистра започна Седмица на четенето (11-15 декември), която се провежда в национален мащаб като част от Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020) чрез Национален план за действие (2017-2018) с водещи дейности в него. Предвидено е и участие на родителите.

Откриването на инициативата бе в първия ден на седмицата. В него участва кметът на общината д-р Юлиян Найденов, който бе в ОДЗ „Нарцис“. На другия ден се включиха д-р Мария Димитрова – председател на ОбС Силистра, заедно с представители на Областна администрация Силистра, Областен съвет на БЧК чрез своя директор Маргарита Касабова, РУО на МОН, ДЗИ и др.

В предварителната програма по ДГ и училища: „Любими приказни герои гостуват на най-малките“, „Най-добър…“ – състезания за най-добър четец, разказвач и правописец; празник „С баба приказка разказвам“; акция за подаряване на книги „Ден на книгата“ (всичко това от понеделник до сряда).

В четвъртък е „Маратон на четенето“, в който продължава развитието на идеята публични личности да четат приказки или разкази пред различни аудитории. В „Твоят час“ подобни прояви имаше наскоро и в Спортно училище „Дръстър“ с ученици в 5-6 клас.

В рамките на програмата има организирани информационни срещи с родители за подкрепа на деца и ученици, които са с проблеми в езиковото развитие. Наскоро в една световна класация стана ясно, че според авторитетното международно изследване PIRLS 2016, измерващо уменията за четене на 10-годишните българските четвъртокласници са се класирали на 11-о място от 50 държави, изпреварвайки връстниците си от САЩ, Франция, Германия, Испания, Дания и т.н.

В допълнение по темата, според информация във в. „Сега“, цитиращ представител на Центъра за оценка в предучилищното и училищното образование при МОН: „Проблемите в нашата образователна система започват от пети клас и водят до тотален срив в знанията и уменията на 15-годишните, който се вижда от другото международно изследване - PISA. Известно е обаче, че проблемите в нашата образователна система започват от пети клас и водят до тотален срив в знанията и уменията на 15-годишните, който се вижда от другото международно изследване – PISA“.

За начало на Седмицата съобщиха и от ПГСС Ситово – една от трите земеделски гимназии в област Силистра, в която учат деца от различни етнически общности, включително и билингви. Ще има ден, в който учениците щи си подаряват един на друг книга, както и състезания по преразказ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар