петък, 15 декември 2017 г.

Активност в село Зафирово в седмицата на четенето

На 14.12.2017 г. малките първолаци от Обединено училище „Иван Вазов” с. Зафирово посетиха библиотеката към НЧ „Христо Ботев – 1901 г.” с. Зафирово във връзка с националната седмица на четенето. Нищо, че все още не могат да четат, те с трепет се докоснаха до книгите за малки и големи. Библиотекарката Величка Пейчева и секретарката Марияна Лазарова ги запознаха с молбата на книгата и как могат да станат читатели на библиотеката. Величка Пейчева им прочете приказки от любими автори.  

След бе прожекцията на приказките „Косе Босе” и „Вълкът и седемте козлета”. Децата с интерес изгледаха приказките и се включиха във викторината с въпроси.

През седмицата учениците от Обединено училище  „Иван Вазов“ проведоха различни дейности. Малките герои от втори клас с учители Калинка Василева и Елена Цанкова бяха на гости в читалището на селото, където секретарка Марияна Лазарова и библиотекарката Величка Денева им четоха приказки от български автори. 

Децата също се потрудиха и отгатваха героите на приказките. Няколко деца с костюми представиха свои любими герои от анимационни филми и книги. Ние, учителите се надяваме, че с дейностите си сме допринесли с нещо за провокирането на четенето, повишаването на грамотността на учениците и най-вече поне за една седмица да ги накараме да бъдат по-креативни, да осмислят, че четенето спомага за повишаването на общата култура на човек.

Във връзка с изпълнение на националната стратегия за насърчаване на грамотността се проведе Национална седмица на четенето в изнесени групи „Слънчице” и „Васил Левски” с. Зафирово. 

Родители и гости – служители от НЧ „Христо Ботев – 1901 г.” с голямо въодушевление се включиха в кампанията. Величка Пейчева – библиотекар и Марияна Лазарова – серетар четоха на децата приказки от любими детски книжки. Децата с голяма радост разглеждаха книжките, които бяха подредени в детския кът. Облечени, като приказни герои децата с желание драматизираха и се вживяха в ролите на героите „Червената шапчица”, „Лисица и заек” и други.

Няма коментари:

Публикуване на коментар