сряда, 20 декември 2017 г.

Славни годишнини в Крайдунавска Добруджа през 2018 г.


В Регионална библиотека „Партений Павлович“ (www.libsilistra.bg) са готови със списъка на бележити дати в област Силистра за 2018 г., които ни припомнят славни страници от живота в общините от Крайдунавска Добруджа.

Преди 1630 г. тогавашният Дуросторум става седалище на епископия (388 г.), а 540 г. по-късно (през 928 г.) е припознаването на патриршеското достойнство на дръстърския архиепископ Дамян. През 1773 г. силистренската крепост е обградена от руски войски под командването на фелдмаршал Румянцев (днес има паметник в Кайнарджа), а руският пълководец Суворов на два пъти и в Тутракан (негов паметник е дарен от Санкт Петербург), в резултат – през 1774 г. е подписан Кючук-кайнарджанският мирен договор, благодарение на който днес едноименното село е част от Европейска „Мрежа на мира“. Догодина стават и 140 г. от освобождението на Силистра от турско робство (10 февруари).

През 1848 г. (преди 170 г.) в Силистра е открито първото българско училище, а 15 г. по-късно в Тутракан е началото на местно читалище. Навършват се и 135 г., откакто Силистра е център на окръг и е назначен първият окръжен управител (през 1999 г. Силистра става център на област). Преди 120 г. в града вече има Дружество „Гайда“ (негов връстник е Благотворително женско просветно дружество „Доброжелателка“), прераснало 10 г. след това в Дружество „Седянка“, което се планира да бъде чествано с подходяща проява от НЧ „Доростол“ и Смесен хор „Седянка“ с помощта на община Силистра (за отбелязване – „Седянка“ изнася през 1918 г. концерт за защита правата на българите в Нова Дборуджа).


И още любопитни годишнини: навършват се 70 г. от откриването на музея в крепостта „Меджиди табия“, която в продължение на 100 г. е била военен обект; междувременно – 25 г. музей в Тутракан и 120 г. първа музейна сбирка в Силистра при Държавно педагогическо училище; 90 г. се отбелязват на първата електроцентрала в града; 45 г. на Куклен театър Силистра; 75 г. от първото кино в НЧ „Доростол“; 55 г. на Дунавски драгажен флот; 130 г. на първата гражданска болница в Силистра, както и в Тутракан; 75 г. на читалището в Средище; 125 г. на училището в Алеково.

55 г.: на ПГМТ „Владимир Комаров“, на ПГСУАУ „Атанас Буров“ и на Градски духов оркестър; 70 г. „Сребърна“ – резерват (вече парк); 185 г. от основаването на село Смилец. Преди 100 г. Любомир Бобевски издава книгата си „Песни за Добруджа“, чието фототипно издание се появи в Добрич по случай края на Първата световна война.

Няма коментари:

Публикуване на коментар