вторник, 5 декември 2017 г.

Силистренец родом е №1 в рецитаторски конкурс за Вапцаров


Роденият в Силистра и завършил средно образование в крайдунавския град Иван Савов, който е студент в Юридически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, впечатли журито със своето изпълнение на стихотворението „Кино“ и се класира на първо място в четвърта възрастова група (над 19 г.) в  третия национален конкурс - рецитал по творби на Никола Вапцаров, който е за любители, проведен на 2-3 декември във Варна. Организатори са ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ със съдействието на Община Варна, СБП, Министерство на културата и Фондация „Съпричастие“ с медийната подкрепа на ТВ „Черно море“.
В надпреварата, която е част от  програмата „Вапцарови дни 2017“ по повод 108-годишнината от рождението на поета, участваха над 100 рецитатори от Добрич, Шумен, Аксаково, Тервел, Тутракан, Силистра, Търговище, Сливен, София и Варна. Председател на журито беше поетесата Елка Няголова, член на Съюза на българските писатели и председател на Славянската литературна и артистична академия, а членове – Мая Вапцарова, режисьор, писател и племенница на Никола Вапцаров,  Свилен Стоянов – актьор от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Варна, Антония Йовчева – директор на Дирекция „Култура и духовно развитие“ към община Варна, и Тодор Йотов о.з капитан I рангКакто е известно, поетът, родом от Банско, е учил зца моряк в черноморската ни столица.
В конкурса участваха любители, изпълнители на художествено слово от всички възрасти, вкл. ученици до 9, 10-14 и 15-18 години. Във всяка възрастова група бяха присъдени първа, втора и трета, както и много поощрителни  награди.
Голямата награда от конкурса заслужи 18-годишната Константина Георгиева от града домакин. Тя бе поканена за участие в честването на патронния празник на Военноморско училище. Със специални награди бяха отличени също варненки - 15-годишната Александра Златева  от Варна, на която бе връчена наградата на Мая Вапцарова, както и 14-годишната Виктория Панайотова, получила награда от Славянска академия.
Голямата награда на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – за самоотверженост, вяра, енергичност и ентусиазъм по време на организирането на конкурса, бе за Кирил Аспарухов от ТВ „Черно море“ и бе връчена от капитан първи ранг Борис Борисов, заместник-началник по административната част и логистиката.

В допълнение от Фейсбук: Светлана Великова: А роденият в Силистра Симеон Владимиров, мой внук, взе 3-о място в своята възрастова група. Той е ученик в 3-и клас и рецитира стихотворението Вяра....Гордеем се!

Няма коментари:

Публикуване на коментар