В силистренското село Сребърна, община Силистра, бе
проведен осмият по ред Кулинарен фестивал „Гозбите на Добруджа”, дело на местното кметство, на НЧ „Възраждане” и на
община Силистра – основен спомоществовател, заедно с кмета на селото Георги
Иванов – председател на читалищното настоятелство, на „Бг агро земеделска
кооперация” с управител Руслан Русев, на ЗК „Сребърна” с председател Валентин
Петров и на фирма „Актуал” Силистра.
Проявата, която е част от
Общински и от Областен културен календари (общ награден фонд от 2 000 лева), бе
открита от кмета на селото, а поздрави поднесоха областният управител Ивелин
Статев и изпълняващият длъжността кмет д-р Мирослав Тодоров. Форумът бе уважен
освен от представители на различни политически щабове за Местни избори 2019,
още от представители на 15 групи от две области, сред които Силистра (НЧ
„Доростол” в областния град, селата Проф. Иширково, Казимир и Сребърна).
За Сребърна – две първи награди в
три от категориите – за основно ястие и за десерти, вкл. и специална награда от
д-р Мария Димитрова - за традиционно участие и представяне в подобни изяви - на
„Фамилия Симови” – трио техни представители откриха празника с песен за
Добруджа по текст на Красимира Орлоева, и за Ямбол - една първа награда за
народния певец Георги Костов за „Кумова чорба” – повод за самостоятелна изява
на сцената в съпровод на корепетитора Пламен Калчев от Силистра.
За своя избор, който има и неформално заглавие "Сиктир чорба", авторът й казва: „Това е зимно сватбено ястие от ямболския край - от топлите пазви на Бакаджика. То е характерно за тракийци и се доставя на кумовата трапеза…Прави се от зелева чорба, пръжки, мазничко месце. С вино и ракия зълвите и деверите с пешкирите и байряците на три кръстопътя играят ръченицат в чест на кръстника… И така едно време по нашите сватби са гощавали кумовете с тази чорба. Има специална заставка, която трудно се прави и за нея се иска майсторлък“.
За своя избор, който има и неформално заглавие "Сиктир чорба", авторът й казва: „Това е зимно сватбено ястие от ямболския край - от топлите пазви на Бакаджика. То е характерно за тракийци и се доставя на кумовата трапеза…Прави се от зелева чорба, пръжки, мазничко месце. С вино и ракия зълвите и деверите с пешкирите и байряците на три кръстопътя играят ръченицат в чест на кръстника… И така едно време по нашите сватби са гощавали кумовете с тази чорба. Има специална заставка, която трудно се прави и за нея се иска майсторлък“.
Наградата за етновизия на щанд
отиде при Пенка Василева и Фолклорна глупа „Добруджа” при НЧ „Доростол”
Силистра. В конкуренция с пресъздадени трапези за едни от най-големите
християнски и народни празници - Гергьовден – дело на „Фамилия Симови” от село
Сребърна, и Димитровден – представена от „Фамилия Михайлови” от село Шуменци.
Други групи оформиха истински етнографски кътове, за да подредят в тях своите
гозби.
Участници още от община Тутракан
(село Шуменци – Калина и Михаил Михайлови), от Ситово (представители на
общинския център и на село Добротица) и от Карнобат, както и от комуна Чуканещ,
Република Румъния (ученически танцов състав, представил великолепна програма
начело със своя зам.-кмет Габриел Първан).
Награда за етновизия – ФГ „Добруджа”
Силистра чрез Пенка Василева, за най-млад участник – награда от името на
народния представител Александър Сабанов – за 4-годишната Мария Георгиева
(връчена от Димитър Трендафилов ), а за вай-възрастен – от организаторите – за
88-годишната Димитра Дякова от село Сребърна, влязла в ролята на ментор за
младото поколение в работилницата „Аз уча”. Тя показа завиден майсторлък в
точенето на кори за баници, споделяйки своя дългогодишен опит в тънкостите на „занаята”.
Общи 17 награди са раздадени в
различните категории, определени от жури с председател Йордан Касабов – д-р по
етнология, с участието на представители на ПГСУАУ „Атанас Буров” Силистра:
инженерите технолози Стоянка Желязкова и Росица Раданова, както и Сияна Спасова
– маг. по туризъм.
Организатори на празника бяха местното кметство с кмет Георги Иванов, той и председател на Народно читалище „Възраждане 1940” със секретар Елеонора Георгиева, и община Силистра – основен спомоществовател. Лептата и осигурена редом със спонсорството на земеделските кооперации „БГ агро“ (управител Руслан Русев) и „Сребърна” (председател Валентин Петров), както и на месопреработвателната фирма „Актуал” Силистра.
Домакините почерпиха с над 500 порции агнешка и бобена чорби желаещите да дегустират рецептите по сребърски. Е, за някои имаше и чеверме - агне и прасе, но само за гостите от България и чужбина, уважили гурме проявата, която е най-голяма по рода си в Крайдунавска Добруджа.
Впечатленията на журито сподели д-р Йордан Касабов, етнолог: „Тук се показват много автентични и стародавни ястия, свързани с поминъка на Добруджа, с тестените (тази година за отбелязване са в изобилие), млечните и месните храни. Показват се познания за онези блюда, които са готвени и приготвени десетилетия назад. А това е нашата идея – да възвърнем онова традиционното, което е без консерванти и химия, за да бъде натурално и естествено“.
Домакините почерпиха с над 500 порции агнешка и бобена чорби желаещите да дегустират рецептите по сребърски. Е, за някои имаше и чеверме - агне и прасе, но само за гостите от България и чужбина, уважили гурме проявата, която е най-голяма по рода си в Крайдунавска Добруджа.
Впечатленията на журито сподели д-р Йордан Касабов, етнолог: „Тук се показват много автентични и стародавни ястия, свързани с поминъка на Добруджа, с тестените (тази година за отбелязване са в изобилие), млечните и месните храни. Показват се познания за онези блюда, които са готвени и приготвени десетилетия назад. А това е нашата идея – да възвърнем онова традиционното, което е без консерванти и химия, за да бъде натурално и естествено“.
Няма коментари:
Публикуване на коментар