понеделник, 28 януари 2019 г.

Кукерите на Кайнарджа №1 при "Награда на публиката" на "Сурва" в Перник


Кукерската групата от НЧ "Отец Паисий" село Кайнарджа, обл. Силистра, спечели Наградата на публиката на 28-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2019” в Перник, научаваме от профила на Община Перник във Фейсбук. Тя грабна първото място с 543 гласа при гласуването на предварително посочен телефон. 

Второто място зае с. Равно поле, обл. Варна с 450 гласа, а трети са кукерите от с. Бозвелийско, обл. Софи,я с 337 гласа. Общият брой на изпратените SMS-и е 3 874. Броят на уникалните номера, изпратили съобщения, е 2 523. По регламент точно в 20 ч. на 27 януари т.г. линията за гласуване с SMS беше затворена. Георги Вачев, представител на фирма „Войском” АД София, която организира SMS гласуването, изтегли печелившия участник в гласуването. 

Късметлийка се оказа Радостина Босакова от Пазарджик. Тя спечели наградата - екскурзия до Венеция. За участие в гласуването трябваше да се изпрати SMS на кратък номер 1915 с текст SURVA и поредния номер на групата. Нямаше ограничение за броя на изпратените SMS-и от един мобилен номер в полза на дадена група фаворит.

www.perniknews.com. Сурвакарската група от Кралев дол е тазгодишният носител на „Златна маска” от Сурва 2019. При кукерите златната маска отива  в Долно Езерово. Сребърната маска отива в Брежани, за сурвакарската група от Черна гора остава бронзовата маска. Това са и най големите награди, присъдени от журито, водено от Георг Краев. Бяха обявени наградите в различни категории. Златни отличия за цялостно представяне вземат групите на Лесковец и Богданов дол. Гигинци и Долна Секирна взеха наградите за обучение в традициите. За атрактивност златният медал отива в Садовик, сребърният замина за Чепино. Първа награда за маски и костюми се присъжда на групите от Стефаново и Селищен дол.
Навръх Сирни Заговезни в центъра на силистренското село Айдемир с организацията на община Силистра, кметство Айдемир и Народно читалище "Родолюбие" ще бъде проведен поредният Празник на кукерите и маските, в който участват кукерски групи предимно от област Силистра, но винаги с гости и от други краища на страната, както и дефиле на маски. Празникът по традиция има и своя втора част - в късните часове на деня край Паткина чешма, където се провежда т.нар. уралия - прескачане на огън за здраве.

Няма коментари:

Публикуване на коментар