вторник, 22 януари 2019 г.

Силистренско участие на Бабинден в Швейцария

Александър Селие с Мистерията на българските гласове
Силистренци от различни поколения се включиха в първия по рода си празник, посветен на Бабинден, и проведен в Швейцария - в град Морж (Morgue), намиращ се на 10 км. от град Лозана, което във френската част на страната със статут на конфедерация. Това съобщи Велико Великов от Музикална школа "Великов". Добруджанецът е поканен от организаторите на празника, сред които е е и известната ни тенисистка Мануела Малеева. 


Той обаче не бил единственият силистренец сред "действащите лица" в уникалния празник, посветен на бабите акушерки. Сред домакините основен организатор е възпитаникът на ДФФ "Добруджанче" Димитър Богданов (на снимката вдясно), който работи в Швейцария и в свободното си време е хореограф. Още един силистренец - Иван Иванов, също хореограф, се е включил в някои от изявите.

В събота в местната църква е една от тях, вкл. с участието на известния "Ева квартет" (на снимката заедно с Великов), дадени са уроци по пеене и свирене на различни инструменти. Показани са и няколко хора. Имало е и трапеза, обогатена с дълга хоротека, продължила и след полунощ. 

Джаз музикант от Русе е допълнил оркестранското пристъвие в празника, продължил и в неделя. Тогава в голямото събитие се включват и българи, дошли от Испания, за да подкрепят организаторите в проявата.  Подготвена е уникална изложба с манекени, облечени с български народни носии, събрани от Tanja Schweller, живееща в планинската страна.

Специално за ВЕРСИНАЖ Великов заяви: "Катрин, съпруга на Марсел Селие (1925-2013) - швейцарския музикант и етнолог, в миналото продуцент на хор "Мистерия на българските гласове", както и техният син Александър, който също се занимава с тази дейност, бяха гости на българското събитие". Преди 5 години двамата са гостували в "Шоуто на Слави".

Няма коментари:

Публикуване на коментар