понеделник, 21 януари 2019 г.

Канят в Силистра нашумяла младежка пиеса на Търговищкия театър

www.dramatheatretargovishte.com На 14 януари Драматичен театър Търговище представи най-новия спектакъл, наречен „Лоши деца“ от румънската авторка Михаела Михайлов.  Сценографията и костюмите са на Галина Абаджимаринова.
Спектакълът стъпва върху въпроса „Кое в Човека поражда Насилието?” и вярата, че ако има диалог между ученик, учител и родител може би ще успеем така да коригираме разбирането и поведението си, за да бъдем по-добри хора.
Според директора на театъра Петър Петров, „Лоши деца“ е един отворен вариант за общуване със зрителя – възрастен или млад. Пиесата е създадена и засяга темата за насилието – актуална, провокативна и много близка за  съвременното общество.
В пиесата се изкарва на преден план реална история от новинарския поток и е подложена на анализ: в едно училище се случва  произшествие – група ученици завързват и малтретират съученичката си. Версиите на участниците силно се различават.
„През подчертана театралност пиесата възстановява пътя на момичето до произшествието и се опитва да проясни скритите причини, които са го предизвикали.“, казва режисьорът Денислав Янев. Ирония и хумор не липсват в тази игра на ума и въображението – те ни помагат да мислим по-добре.
www.theatre.art.bg. Представлението е построено от документални интервюта, които екипът е събирал от родители, учители и ученици от няколко столични училища. Спектакълът изследва насилието в училище като болест на обществото. Затова се стреми да въвлече активно зрителя в историята, като от наблюдател го превърне в съучастник, използвайки средствата на документалния театър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар