понеделник, 28 януари 2019 г.

Награди за кукерските групи от Айдемир и Кайнарджа на Фестивала "Сурва" в Перник

Носителите на наградите от Международния маскараден фестивал „Сурва 2019“ вече са ясни. Те бяха обявени официално тази сутрин.

Златната маска за сурвакарска група отива в групата на с. Кралев дол, сребърната – в Брежани, община Симитли, а бронзовата – в с. Черна гора. При кукерските групи златната маска е за кв. „Долно Езерово“, община Бургас, сребърната – с. Столепово, област Пловдив, и бронзовата – за Айдемир, община Силистра. Деветчленно жури оцени тазгодишното представяне на сурвакарските и кукерските групи.

Председател на журито е доцент доктор Георг Краев от НБУ. Кукерската групата от НЧ "Отец Паисий" село Кайнарджа, обл. Силистра, от своя страна спечели Наградата на публиката на 28-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2019” в Перник, научаваме от профила на Община Перник във Фейсбук. Тя грабна първото място с 543 гласа при гласуването на предварително посочен телефон. Двете силистренски групи са сред повече от 100 от цялата страна и чужбина, а участниците са над 6 000, което прави празника в Перник най-голям по рода си на Балканския полуостров, а вероятно и в цяла Европа.


На 11 март в село Брънещ край Букурещ, където живеят наследници на калипетровци от преди 19 в., ще е поредното издание на тамошния Международен фестивал Куковден, който се провежда за четвърти път с участието и на кукерски групи от България, както и от различни румънски области. Брънещяни се включиха със своя група в пернишката "Сурва", водени от силистренеца Георги Вълев. Тяхна снимка попадна като заглавна в публикация в сайта www.vesti.bg. Брънещ са участвали в миналото в различните издания на фестивала в Калипетрово, а калипетровската група няколко пъти е била атракция на най-голямата румънска кукерска изява.

Навръх Сирни Заговезни - 10 март, в центъра на силистренското село Айдемир с организацията на община Силистра, кметство Айдемир и Народно читалище "Родолюбие" ще бъде проведен поредният Празник на кукерите и маските, в който участват кукерски групи предимно от област Силистра, но винаги с гости и от други краища на страната, както и дефиле на маски. Празникът по традиция има и своя втора част - в късните часове на деня край Паткина чешма, където се провежда т.нар. уралия - прескачане на огън за здраве.

В същия ден кукерски игри се провеждат в Калипетрово, Кайнарджа, Варненци, Проф. Иширково, Сребърна и в други населени места в Крайдунавска Добруджа, един от районите в страната, където е съхранен и до днес древният ритуал за изгонване на лошото от дворовете, къщите и душите хората в навечерието на великденските пости.

На 30 март от 10 ч. в центъра на село Калипетрово е 14-ото издание на Национален кукерски фестивал, обикновено с международно участие от съседна Румъния, една проява от 80-те години на миналия век, която е част от Областен културен календар, провеждана със съдействието на община Силистра, кметство Калипетрово, НЧ "Пробуда" и местни спонсори - земеделски кооперации, сдружения и производители.

Няма коментари:

Публикуване на коментар