сряда, 2 януари 2019 г.

На Игнажден в село Шуменци

В тутраканското село Шуменци бе проведен обичаят Игнажден – в миналото един от най-важните в календара на древните българи. Негови организатори са кметството с кмет Калина Михайлова и Народно читалище „Стефан Караджа“. В битовата обстановка на пенсионерския клуб бяха пресъздадени ритуали като прекадяване и опяване от православен свещеник –  отец Михаил от Русенска епархия, на донесената храна, приготвена специално за празника.

В него от Областна администрация Силистра участва заместник-областният управител Стоян Бонев, който поздрави домакините с предстоящите зимни празници – Бъдни вечер, Коледа, Рождество Христово и Нова година. Представен бе и поздравителен адрес от областния управител Ивелин Статев.

Игнажденските ритуали бяха допълнени с презентации за културното многообразие на ЕС по отношение на празнуването на празниците Бъдни вечер и Коледа, както и на многообразието на езиците на Стария континент. Гостуването на представителите на държавната власт бе свързано с провеждане на събитие по Работна програма 2018 на Комуникационната стратегия на Република България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар