сряда, 30 януари 2019 г.

Японски гравюри от ХГ Силистра на изложба в Стара Загора, картини на старозагорец в крайдунавския град

На 31 януари от 17 ч. в Художествената галерия на Силистра ще бъде открита изложба на известния български художник Марио Жеков. Експозицията включва 32 платна, собственост на Художествената галерия в Стара Загора и две творби от фонда на силистренската галерия.


www.monitor.bg
30 гравюри на японски художници от ХVІІІ-ХІX в., притежание на художествената галерия в Силистра, акостираха в Града на липите в рамките на инициативата „Разменени творби“, инициирана преди около 2 години от директора на старозагорската галерия проф. д-р Марин Добрев.
Творбите са дело на част от съвременици и ученици на гениалните автори Кацушика Хокусай и Андо  Хирошиге като  Утагава Тойокуни III /1786-1864/; Садайде /1840-1860/; Сунцан, Кунийоши III /1797-1861/; Кацугава Сюнджен;, Киносада /1786-1864/, Утагава  Кунитеру и др.
Камерната по своя обхват експозиция дава възможност за разкриване на философията, най-характерните измерения и уникалността на японската многоцветна гравюра Укийо-е .
Гравюрите са подарени през 1971 година на силистренската галерия от специализиралия в Китай в началото на 50-те години художник Мирчо Якубов. Сбирката е сред най-ценните работи, които притежават силистренци, коментират директорът Йордан Колев.
За съжаление днес никой в Силистра не знае каква е била съдбата на Якубов, който през 80-те години заедно със съпругата си полякиня емигрира и се установява да живее в Канада.
По думите на Колев в трезора на тамошния културен институт се съхраняват близо 1600 живописни платна, рисунки, пластики, скулптори и  графики, като сред най-многобройните са работи на художника от арменски произход Бедиг Бедросян /22 картини/.
Почти толкова са и пластиките, дело на Георги Чапкънов – Чапа, чийто корени са от Силистра. Съвсем наскоро галерията прибавила към 18-те му скулптори и 2 рисунки, които били откупени от семейство варненци, негови върли почитатели.
36-платна на големия български маринист, роденият в Стара Загора Марио Жеков /1898-1955/са подредени в силистренската галерия, изложбата ще бъде официално открита на 31 януари от проф. д-р Марин Добрев.

В допълнение от ВЕРСИНАЖ: Гравюрите нямат общо с приятелството между община Силистра и японския град Сакурагава, на което наскоро бе посветена изложба със сто снимки, подбрани измежду 4 000 във връзка с общуването между двата града. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар