вторник, 15 януари 2019 г.

Постфактум за една изложба, съчетана с личен празник

За мен - човека, журналиста, общественика, тазгодишният ми рожден ден бе вълнуващ и изпълнен с емоции, и с надежда, че всяко добро намерение може да получи одобрение от много хора както от близки по родова и приятелска линия, така в институционален и в партньорски план. 

Пред присъстващите казах от сърце: "Уважаеми госпожи и господа, благодаря Ви, че посвещавате времето си в този обеден час на храма на книгата – Регионална библиотека Силистра, за да проведем заедно първото за годината по-голямо културно събитие в нашия град, включено в календарния план на община Силистра.

То е посветено не толкова на едно далечно пътешествие, в което участвах в средата на миналата година заедно с колеги от София и Варна по линия на Съюза на българските журналисти, колкото на възможността по виртуален начин да се приближим до една страна от друга географска ширина. За която не знаем достатъчно, освен ако не сме положили усилия да се информираме повече, за да си обясним едни или други моменти по повод нашумелия сериал „Съкровище в двореца“.

При това става дума за държава със славно минало и култура, преживяла също като нас, макар и по-кратка и в по-ново време, чужда окупация, ожесточена гражданска война в края на първата половина на миналия век с последвало болезнено разделение на нацията в две съседни държави с различна политическа и икономическа ориентация, десетилетия по-късно преминала и през диктатура, за да бъде днес една от визитките на Ориента и безспорен икономически тигър сред по-малките територии в тази част на света.

С изложбата, за осъществяването на която благодаря на Порталът на Силистра в лицето на инж. Георги Марков за предпечатната подготовка, на Фото Стаки за печата и на Регионална библиотека с директор Даниела Недялкова, с чийто екип подредихме за среща с Вас 18 табла с размери 45х65 см. В тях освен словесно съдържание, структурирано тематично, има и близо 40 снимки. Заедно с всички останали от слайд шоуто те представят делови моменти от посещението на делегацията на СБЖ в източната страна през м. юли м.г., както и впечатления от 3 града – столицата Сеул, най-голямото пристанище Бусан и о. Джеджу – най-големият от над 3 000, които са в рамките на Южна Корея.
 
Изложбата е свидетелство за посещения в офисите на 3 вестника, две телевизионни студиа и една медийна фондация, както и за две уникални за страната болници – за съвременна медицина, която е към империята „Хюндай”, и друга – за традиционна медицина. Посетен бе и един от няколкото университета в страната, в които учат само представителки на нежния пол.

Посетителят на изложбата ще види и фото галерия от исторически забележителности, като двореца на царете, най-голямото етно село градина в центъра на Сеул, телевизионната кула, националния музей и др. Посещението на делегацията на СБЖ бе във връзка с договор от 2015 г. за побратимяване с Асоциацията на журналистите на Република Корея, в която членуват 10 000 журналисти от вестници, радиа и телевизии. Българската журналистическа организация е първата в Европа, която има подобна форма на общуване с колегите си от Южна Корея.

По подобен начин СБЖ има обмен на групи, при това от края на 70-те години на миналия век, с журналистическата организация на Китайската народна република. На една от тези размени също посветихме изложба в началото на второто десетилетие на новия век.

Групата бе водена от доц. д-р Георги Калагларски от град Варна – член на УС на СБЖ, преподавател във ВССУ „Черноризец Храбър”, който неведнъж е гостувал в Силистра, откъдето има много негови студенти по пиар комуникации, както и от Джеймс Канг – ръководител на Корейски културен институт в София, преподавател във Великотърновския университет.

Изложбата не е първа по рода си в нашия град с мое участие и с партньорството на библиотеката и на други културни институти –  галерията и театъра, когато съществуваше в предишния си вариант. В периода 2009-2011 г. факт станаха изложбите „365 дни 24/7”, посветена на кореспондентството; „Силистренските вестници – първа страница“, посветена на 125-ата година на историята на вестникарското дело в област Силистра; както и проявите за гостуването в побратимения град Ржев и в Москва в Русия на представители на община Силистра, Драматичен театър и Регионална библиотека."


Няма коментари:

Публикуване на коментар