сряда, 16 януари 2019 г.

Силистренци с рап песни по стихове на Бг-поети


Началото на рап групата „Неспир” е поставено през  2015 г., когато Иво Димов със сценично име Speys  и Иван Савов (Enravota) - поет и рецитатор, започват да работят върху първата си съвместна песен – „Днес”. И двамата са от град Силистра, в момента студенти в СУ „Св. Климент Охридски”, съответно по културология и по право. Познават се от години, като в началото на първия си общ проект Иво вече има известен опит зад гърба си в областта на рапа.

Впоследствие, като резултат от експеримент, вдъхновен от песента на група ТДК „Инфанта”, възниква идеята да се комбинира рап звученето с текстове на български поети класици. Първата такава песен е „Черна песен” по стихове на Димчо Дебелянов, от текста на която избират и името на групата – „Неспир”. Следват песни по Ботев, Вазов, Вапцаров, Лилиев, Теодор Траянов и Атанас Далчев. 

През 2016 г. в с. Айдемир е първият им самостоятелен концерт. Следващите участия на групата са в Силистра, в с. Сребърна, а вече и в София. През 2018 г. към групата се присъединява и Любомир Кючуков (QRIOUS) от София, с когото се запознават в университета, където той също е студент по право. На 16 ноември 2018 г. в столичния бар „3 уши” се състоя и първото клубно участие на групата.

През януари 2019 г. в студиото на радио „Реакция” към Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски” бе записана и първата им изцяло авторска песен – „Време”, чието представяне предстои съвсем скоро, като автор на музиката е Любомир. Песните на „Неспир” могат да бъдат намерени на тяхната Фейсбук-страница (https://www.facebook.com/nespirmusic/), както и в канала им в YouTube.

Освен че създават песни по текстовете на известни, а и на позабравени български поети, в „Неспир” имат и авторски текстове, вдъхновени до голяма степен от поезията на любимите им автори, изпълнявайки и акустични кавъри. Вече имат и първото си голямо 15-минутно интервю по БНР.

Няма коментари:

Публикуване на коментар