понеделник, 5 ноември 2018 г.

Силистренци на хорова среща в Русе


Седмата хорова среща в град Русе, дело на ОбМД, премина  с участие на формации от града домакин - Детско-юношески хор "Св. Георги Победоносец", който навърши 25 години, Силистра - Смесен хор "Седянка", Добрич -  "Соул войсис" с р-л Габриела Павлова - половин силистренка, Шумен - Смесен хор "Родни звучи" при НЧ "Д. Войников", Разград - Смесен хор "Железни звуци, навършил 120 години т.г., Търговище - Женски хор "Златна лира" при общината, празнувал наскоро 45 г. от създаването си, Бургас - "Фортисимо", победител в състезанието между хоровете в "Шоуто на Слави".


Срещата бе в няколко вечери, като силистренци, представители на НЧ "Доростол", участваха със светска програма във втората вечер, а на другия ден - в неделя - 4 ноември, бяха сред петте хора, предложили и православни песнопения в православен храм "Св. Тройца", който е до митрополитския дом. В Ю туб на адрес https://www.youtube.com/watch?v=PV5_DAqKEOU&feature=share има запис от църквата, като изпълнението на седенкари е от 15-ата минута нататък.

На 23 ноември в Силистра с участието на Смесен хор "Седянка" и на други изпълнители от различни жанрове и поколения е Международната музикално-сценична среща „Европа на крилете на песента и красотата“ със средства във връзка с изпълнение на Комуникационна стратегия на  Република България – Работна програма за 2018 г. (дейност 2 в приоритет 2). Събитието е по повод инициативата „2018 година – година на културното наследство и на представянето на многообразието на етноси и култури в Европейския съюз и приносът на Република България към европейските ценности“.

В основата на събитието е Областна администрация Силистра, на която е поръчано да го проведе в партньорство с общини от областта (предложение е отправено към община Силистра, а предстоят подобни и до общините Дулово и Главиница), с народни читалища (Силистра, Дулово и Главиница) , ДКТ Силистра, Регионална библиотека и Държавен архив – Силистра, както и с художествено-творчески състави от областния град.

Ръководителите на участващите хорове -
най-вляво е Лидия Кулева -
диригент на Смесен хор "Седянка",
която връчи 
икона на доростолските мъченицина домакините  в лицето
на диригента Мина Влайкова -
третата отляво надясно.
В предварителните намерения влизат мултимедийни презентации – за културното разнообразие в Европа, 110 години Музикално дружество „Гайда“, 120 г. Музикално дружество „Седянка“ и хор „Седянка“, 90 г. от рождението на диригента Ивелин Димитров – родом от Силистра и почетен гражданин, 30 г. от смъртта на композитора Хетко Николов, ревю на народни костюми от България и от други страни. 

Специален гост ще е Камерна капела "Полифония", основана от маестро Димитров преди 20 години, която ще има и самостоятелен концерт в Силистра на 22 ноември в Силистра. На 23 ноември в 16,15 ч. в Регионална библиотека "Партений Павлович" ще бъде представена книга за маестро Димитров.

До края на годината "Седянка" има още две изяви - на 24-25 ноември на международния фестивал в град Черна вода - Република Румъния, и на 14-16 декември на Национален фестивал на коледната и на новогодишната песен, който се провежда за 3-и път в град Хасково, и е единствен по рода си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар