вторник, 27 ноември 2018 г.

Премиера на книгата „Ивелин Димитров и „Полифония“. Песни пред олтара на времето“


В зала „Диоген Вичев“ на Регионална библиотека „Партений Павлович" в Силистра бе проведена дългоочакваната и вълнуваща среща на силистренската публика с радио журналистката Божана Димитрова по повод премиерата на книгата „Ивелин Димитров и „Полифония“. Песни пред олтара на времето“, издадена за 50-ата годишнина от създадената от маестрото Камерна капела „Полифония”, чествана тази година, научаваме от www.libsilistra.bg.
В представянето участва и Мариана Къдрева, съпруга на родения в Силистра славен диригент, композитор и педагог, която е идвала само няколко пъти в крайдунавския град, но сподели пред седенкари, че винаги е таяла уважение към силистренци. Наскоро даже внучката на маестрото е идвала да търси бащината му къща. 
В събитието се включи и Людмила Герова - настоящ диригент на Капелата, заедно с хористите на формацията, от която само две от настоящия състав не са възпитаници на Хор Бодра смяна, респективно и не са ученици на почетния гражданин на Силистра, избран през 1991 по време на тогавашната Временна управа. Предложението беше на социалдемократите в града, а по това време Ивелин Димитров не беше в България и е не присъствал на церемония по връчване на званието, твърди Георги Балушев, председател на Управата.
Пред аудиторията г-жа Къдрева разкри моменти от живота и творческия път на съпруг, чиято жизнен път е в рамките на времевия отрязък: 18 ян. 1931, Силистра – 27 септ. 2008, Италия. Камерна капела „Полифония” е носител на тазгодишната награда „Кристална лира“ в категория „Хорово изкуство“ от Съюза на музикалните и танцовите дейци в България. 
Формацията  бе и сред специалните гости на Международната музикално-сценична среща „Европа на крилете на песента и красотата“ в родния град на маестро Димитров - Силистра, дело на Областна администрация Силистра със средства на Комуникационна стратегия на Република България. Проведен бе и концерт в зала 13 на Художествена галерия, посетен от над 100 души.
Екипът на библиотеката в Силистра представи презентация за живота и музикалните триумфи на именития ни съгражданин. Божана Димитрова сподели вълнението, с което е сътворила книгата, а хористите описаха с любов и преклонение спомените си за своя учител по солфеж и диригент. 
Даниела Недялкова – директор на Библиотеката, пожела на всички „На добър час!” и нови професионални и творчески успехи в музиката, а и в изкуството като цяло, което, според философа Платон, „дава душа на вселената, криле на ума, полет на въображението и живот на всичко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар