сряда, 14 ноември 2018 г.

Библиотекарка от Силистра представи България на форум в Хърватия



От 8 до 10 ноември 2018 г. Националната и университетска библиотека в Загреб бe домакин на първата международна конференция на зелените библиотеки в света „Да бъдем зелени“ (Let's Go Green), проведена в рамките на текущ проект на хърватската национална библиотека  „Зелена библиотека за „Зелена Хърватия“. В нея като единствена от България участва силистренката Красимира Няголова, експерт-библиотекар от Регионална библиотека „Партений Павлович“ Силистра.


Национална и университетска библиотека в Загреб
Сградата е построена през 1999 година. Има 5 етажа, достъпни за потребители и 2 подземни етажа за книгохранилища. Библиотеката има колекция от над 3 000 000 издания. Получава по 2 екземпляра от всички печатни издания, които се публикуват в Хърватия. Единият екземпляр се пази в депозит, вторият е достъпен за потребители. Малка част от печатните издания могат да се заемат за дома. Библиотеката се посещава от над 250 000 потребители годишно. Всеки, навършил 18 години може да ползва ресурсите. Библиотеката работи с потребители до 21 часа. След 21 часа има зони, които остават отворени до полунощ.

Нейното участие бе по покана на организаторите с презентация на тема „Зелени идеи и зелени практики в българските библиотеки”: „Програмата на конференцията включваше презентации от международно признати изследователи, експерти и активисти от 15 държави, сред които България, Хърватия, Еквадор, Финландия, Франция, Германия, Индия, Обединени арабски емирства, Саудитска Арабия, Черна гора, Словения, Сърбия, Швейцария и САЩ“. В последния ден участниците в международната конференция посетиха най-големия от островите Бриуни – национален природен резерват на Хърватия.

Проектът стартира през 2016 г. с цел обучение на своите потребители и за повишаване на осведомеността сред обществото като цяло за значението и опазването на природните ресурси като жизненоважен елемент на националното наследство.

Членовете на международната библиотечна общност и другите участници в конференцията имаха възможност да се запознаят по-добре с последните постижения в областта на зелените библиотеки и да научат повече за примери и добри практики в този контекст.

Конференцията, която е подкрепена от Международната федерация на библиотечните асоциации и институции (IFLA), хърватското министерство на културата и от министерството на науката и образованието, бе организирана съвместно със сътрудничеството на библиотеката с Работната група за зелени библиотеки на Асоциацията на хърватските библиотеки.

В презентацията на силистренката са били включени примери на българските библиотеки за образователни инициативи  и информационни кампании за опознаване на околната среда, опасностите от замърсяване на природата и застрашени видове животни и растения.

Повече от пет години силистренската библиотека провежда информационна кампания за заплахата от замърсяване с пластмасови продукти, вследствие на свръхупотребата на найлонови торбички и на бутилирана вода.

Провеждат се също уроци с ученици от първи до четвърти клас за опознаване на редките и застрашени птици в силистренския край, както и инициативи за заплахите от замърсяване на въздуха от транспортните средства и др. В презентацията са включени и много примери от библиотеките във Видин, Стара Загора, Асеновград и Казанлък.

От 2012 гадина Българската библиотечно-информационна асоциация провежда кампания, наречена „Направи зелена твоята библиотека”, в която силистренската библиотека участва активно.



Няма коментари:

Публикуване на коментар