петък, 30 ноември 2018 г.

Добруджанска актриса от Шумен чества двоен юбилей и на силистренска сцена

Двоен празник отбеляза тази година на 15 октомври актрисата от шуменския театър Стефани Лечева, родом от Алфатар, където театрална традиция има още от 1894 г. - тогава започва дейността си първото в населеното място народно читалище, създавайки и театрална трупа. Възпитаник е на ПМГ „Св. Кл. Охридски“ Силистра и има за свой професионален театрален прощъпулник Драматичен театър „Сава Доброплодни“ в Силистра. 

Преди около преди четвърт век – в началото на 90-те години на миналия век, бе в основата на първото спасение на театъра от съкращаване, организирайки забележителни публични изяви и подписки в негова защита по и синдикална линия.

С участието си в постановката  „Ще ти разкажа за Америка“ на Димитър Маринов Лечева отпразнува 35 творчески и 60 житейски години в два града - в Шумен, където играе отдавна, а месец и половина по-късно - на 29 ноември, и в Силистра, където е нейното творческо начало - един от поводите за двойния юбилей.

Както научаваме от сайта ШУМ.БГ: „Стефани Лечева е едно от творческите лица на шуменския театър и е с принос към културния живот на нашия град. Завършила е специалност „Актьорско майсторство” през 1991 г. в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Елена Баева. В творческата й биография има над 100 роли, част от тях в Силистра, останалите в Драматичен театър „Драгомир Асенов” в град Монтана, а от 1995 г. до настоящия момент е част от художествено-творческия състав на Драматично-куклен театър „Васил Друмев”.

Спектакли с нейно участие са предлагани и отличавани в престижни театрални фестивали, сред които: Международен фестивал „Друмеви театрални празници НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА”. Международен фестивал на малките театрални форми – Враца, Софийски театрален салон „Икар 2006”, Международен фестивал „Сцена на кръстопът” – Пловдив, Международен театрален фестивал „Дни и нощи на европейския театър”- Браила, Румъния. Носител е на редица престижни награди.

Професионалните ангажименти на актрисата Стефани Лечева през годините вървят успоредно с редица участия тв продукции и сериали като „Музика и поезия в ромската душа” – филм на БНТ, реж. Ласка Минчева и „Откраднат живот” – Нова тв. Участва в множество концертни изяви, представяне на книги от различни автори и други програми в градовете – Силистра, Варна, Плевен, София, Разград, Шумен и др.
           
След спектакъла, игран в салона на община Силистра, Лечева заяви пред публиката: „Щастлива съм като актриса да бъда поздравена от публиката в два града - Силистра и Шумен. А чрез Фесбук ден по-късно възкликна: Благодаря, Силистра! Благодаря за празника, който ми подарихте! Благодаря на публиката за аплодисментите и обичта, за цветята и поздравленията от областния управител на област Силистра  Ивелин Статев и от кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов! Благодаря на моя 11 „г“ от ПГ „Климент Охридски“ (випуск 1976 г.), на всички, които ме прегърнахте от залата! Благодаря на Нели и Таня (организатори на гостуването на ДКТ Шумен) , които направиха този празник възможен!

Няма коментари:

Публикуване на коментар