понеделник, 5 ноември 2018 г.

СУ "Н. Вапцаров" Силистра - модел на принципа „образование чрез лично преживяване“


В Средно училище „Никола Вапцаров“ в Силистра бе проведено откриване на първия етап от изпълнението на проекта „Обичам моето училище“, съвместно дело на регистрираната в Англия и в Уелс Фондация „Light source („Извор на светлина“), представлявана от живеещата в чужбина българка Албена Спърлинг, която гостува в Силистра със своя съпруг Артър Спърлинг ("Аква соурс"), партньор в начинанието, заедно с учителския екип на директора на училището Калоян Нейков и с помощта на учениците, и на техните родители.

 
В тържеството участва заместник-областният управител Илиян Великов, който поздрави от името на държавната власт в област Силистра, и връчи паметен плакет на дарителката.
На практика фондацията подари целия интериорен дизайн и фототапети за 20 учебни стаи, както и за други пространства в училището, цветовото и съдържателно уточнение е ставало изключително онлайн в интернет с координатора на проекта Ясенна Пецова – заместник-директор по учебната част.
Вокална група „Хармония“ осъществи музикалния поздрав до участниците в ритуала – ученици, учители, представители на медиите. Обявено бе, че проектът ще има своите втори и трети етапи, както и, че предстои дарителска кампания за набиране на книги и списания, с които да бъдат обогатени кътовете за отмора и споделяне, обособени във фоайетата на училището, в което има общо 40 стаи и 9 коридора.
От 2 години насам г-жа Спърлинг - по професия машинен инж. и дизайнер, изпълнява у нас проекти с подобни съдържание – до този момент в 13 училища в над 10 града, сред които София, Пловдив, Ямбол и Стара Загора, както и в села като Железница и Долни Цибър. През 2019 г. предстои да бъде обърнато внимание на нови 7 училища.

Благодарение на проекта е променена атмосферата в едно от най-големите като база училища в региона, в което все още не е планирано саниране. Скучната, студена и неприветлива действителност е заменена с уют, светлина, положителна енергия и забележителна естетика. 

Близо 4 000 лв. от средствата са събрани от благотворителност - коледен базар, училищни тържества. Самите ремонти са извършени с бъзвъзмезден труд на учителския екип и с участието на ученици от гимназиален етап – 9-11 клас, както и помощта на родители доброволци. 

Така в Силистра – градът с най-красиви дунавски залези, вече има училище, в което точно залезите създават романтична нотка, осигурявайки спокойствие, хармония и отваряне към хубавото.

СУ „Н. Вапцаров“ Силистра - се превръща в първи по рода си в Крайдунавска Добруджа опит за модел на принципа „образование чрез лично преживяване“. С надеждата да повтори опита на други училища, реализирали същия проект - чрез 3D фототапети - 1/3 повече пространство в класната стая и също толкова по-голяма успеваемост в усвояването на учебния материал. Резултат от вложените мисъл, енергия, отношение и създадено виртуално съзнание. 

Проектът е оригинален, защото също е прощъпулник в сферата на фитотерапията чрез предложените цветя, преработващи въздуха. Сред тях са босилек, мащерка и розмарин. Друг интересен момент е идеята "Не убивай дръвче" - рециклиране на стари мебели чрез артистични техники.  По проучване на НАСА от преди 30 години има поне 15-20 цветя - чистачи, които вършат успешно това прочистване, което на практика е и екологично приложение. Реално с всички тези моменти се осъществява намерението Всяка страда - един организъм“, където трябва да има общ смисъл, цветово усещане с една преминаваща навсякъде мотивираща вълна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар