понеделник, 26 ноември 2018 г.

Поредна достойна изява на Смесен хор "Седянка" в чужбина

Силистренският смесен хор "Седянка" с диригент Лидия Кулева - представител на НЧ "Доростол", участва в Дома на културата в румънския град Чернавода в 37-ия Международен хоров фестивал - един от няколкото в страната, посветен тази година и на 100-годишнината на Република Румъния. 

В програмата: светски концерт и програма с религиозни песни в православен храм "Св. св. Константин и Елена". Участваха хорове от Букурещ, вкл. професионалната формация "Прелидиу", чийто дългогодишен диригент Войку Еначеску  е председател на хоровия съюз на северната ни съседка, който, както твърдят домакините, разпределял всяка година специална субсидия за хоровите колективи от страната. 

За пореден път прави впечатление, че хоровете от страната домакин изпълняват репертоар изключително с произведения от румънски композитори - предимно съвременни, дори и в религиозната част. Вероятно заради предстоящия юбилей на държавата тази година немалко бяха и патриотичните песни, възхваляващи родината, нейната красота, единност и т.н.



За разлика от България, където най-често читалищата дават част от субсидията си за хорови формации, а обикновено самите хористи покриват разходи по издръжка и пътувания. Смесен хор "Седянка" бе участник в края на миналата седмица в Международната музикално-сценична среща "Силистра на крилете на песента и красотата", организирана от Областна администрация Силистра със средства от работната програма на Комуникационната стратегия на България. Проявата бе посветена на няколко повода, сред които - 120 години на Музикално дружество "Гайда" - първо по рода си в крайдунавския град, и 110 години Силистренско музикално дружество "Седянка".

Още: от Фокшани, Браила, Бузъу, Кълъраш, Чернавода, Тополовени, Орадя, Алба, както и от Констанца, откъдето от епархия Томис е забележителният Мъжки ортодоксален хор "Армония" - негови представители в камерен вид са гостували в Силистра преди десетина години на един от съборите на хоровете от крайдунавските страни.

Силистренци, които осигуриха пътуването си със собствени средства, се представиха предимно с песни на български и руски композитори, включително и с две от новите си произведения - "Коледна песен" на Добри Христов, и "Богородице дево, радвай се" на Сергей Рахманинов, които ще изпълнят и през м. декември на Фестивал на коледната и новогодишната песен в град Хасково. Хористите поздравиха домакините от името на община Силистра и на НЧ "Доростол" във връзка с предстоящия на 1 декември национален празник на северната ни съседка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар