четвъртък, 15 ноември 2018 г.

Ученици от Силистра по българските места в Букурещ

Ученици - отличници от Силистра бяха гости на видния българин Лука Велчов в град Букурещ, Румъния. Възможността да проведат своеобразни учебни часове по българщина в Букурещ бе осигурена от проф. д-р Иван Гаврилов - носител на наградите "Дарител" и "Будетил" на община Силистра през 2018 г. За благодарност към г-н Велчов учениците му поднесоха цветя и книги, представящи Силистра, както и благодарствено писмо от кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов, на когото преди време той бе гост заедно със свои съратници.
Домакинът и вдъхновител на събитието е професор, възпитаник на българското педагогическо училище "Христо Ботев" в румънската столица, познавач на българската история и радетел за национално съзнание у младите хора, както и сладкодумен разказвач.
Повече от четири часа продължи разходката за представяне на исторически места, сгради и паметници в румънската столица, носещи послания за българската сила за свобода от времето на Българското възраждане. В най- големия парк в Букурещ Българското дружество "Братство" е успяло да изгради два паметника на велики българи: на Христо Ботев и на Васил Левски. Поставена е паметна плоча на стената на сграда, в която се е укривал Апостолът на свободата в студените зими на Букурещ. 
Обиколката завърши по улиците, изградени от българи през Възраждането, известни като "Габровени", "Сливнали" и "Смърдел", къщата на Евлоги и Христо Георгиеви (на тях дължим изграждането на сградата на Софийския университет); места, където се е събирал работил революционният комитет преди Освобождението през 1878 г., а Ботев е писал стиховете си. 
Г-н Велчев е съавтор заедно с Лулу Л. Керчева-Пъцан на научно-популярния очерк "Букурещ отблизо" (По пътеките на възрожденци ...и не само), която ни запознава с част от вълнуващата епоха - Възраждането, което е част от хилядолетната българска история. На практика той е исторически поход, по който може да се премине благодарение на написаното.



Няма коментари:

Публикуване на коментар