четвъртък, 15 ноември 2018 г.

Лекар с практика в Добрич и Варна откри неврохирургичен кабинет в Силистра


От няколко месеца в ДКЦ 1 в Силистра всеки четвъртък прием на пациенти провежда д-р Ганчо Стоянов (ganchostoyanov@abv.bg, 0888 469 172), който е с дългогодишен опит в областта на неврохирургията в МБАЛ Добрич, а също и  практика в неврохирургията на МБАЛ „Св. Анна“ в град Варна. На практика така е възстановен неврохирургичният кабинет в област Силистра, който е единствен по рода си в момента в Крайдунавска Добруджа.

Той осъществява съвременно хирургично лечение на мозъчни и гръбначно-мозъчни тумори; дегенеративни гръбначни заболявания (дискови хернии, стенози, листези и сколиози); остеопоротични фрактури – вертебропластика и кифопластика; хирургично лечение на хронична болка, включително тригеминална невралгия; гръбначни и черепно-мозъчни травми.
Какви хора идват при него, според първите наблюдения: с неврохирургични проблеми – на главата и на гръбнака, резултат от травми, тумори, кръвоизливи, дискови хернии (и друга подобна патология); при стеснен гръбнак, нуждаещи се от медикаментозно или от хирургично лечение (в Добрич и Варна).

За периода от м. май насам наблюденията не показват конкретика за специфична картина на заболявания, характерни за селскостопански район като нашия. Моментната представа за патологията се покрива с впечатленията във Варна и Добрич, където д-р Стоянов също прави прегледи и откъдето има пациенти. И все пак: актуални са „повече гръбначни проблеми“.

По отношение на навременността – откакто има лекар специалист по неврохирургия в града, лекарите пращат пациентите навреме. Както навсякъде обаче има и „закъснели случаи“, тъй като зависи от направени снимки или от предписани лекарства. За отбелязване – идват болни с вече проведен „скенер“, резултат от вече извършено взаимодействие по линията „личен лекар – специалист“.

По принцип здравословни проблеми, подходящи за неврохирург имат хора от всякакви възрасти, но при младите – предимно става дума за травми, а дискогенните са на хора „от 50 г. и нагоре.“ И все пак – в продължение на няколко години поради липса на неврохирург в област Силистра, са се натрупали доста нелекувани хора – някои са за лекарства, други за хирург, трети са за балнеосанаториум – въпрос на преценка. Идват и пациенти „просто за консултация“, макар че са друг вид лекар – примерно – за ортопед.

Важна е информацията, че работа на личните лекари е да информират хората от своята „пациентска листа“ за възможността за достъп до неврохирург. В България постепенно с годините се създава колаборация между лекарите, за да става ясно къде има подобен специалист и къде се правят операциите. Трябва технологично време да се задвижи информацията, за да намери своя адресат.

Неврохирургията, образно казано, е от 7 други специалности – гранични или близки, а понякога и „взема“ от тях, сред които са  неврология, рентгенология, отоневрология (заболяванията на вътрешното ухо), невроофтолмология, т.е. когато неврологичните оплаквания и заболявания могат да се дължат на очни проблеми, и др.


Няма коментари:

Публикуване на коментар