четвъртък, 8 ноември 2018 г.

Смесен хор "Седянка" ще участва в Национален фестивал на коледната и новогодишната песен в град Хасково

На 14-16 декември в град Хасково се провежда третият Национален фестивал на коледната и новогодишната песен,  поради което започна традиционното представяне на участниците. Първият състав е Смесен хор "Седянка" от град Силистра при НЧ  "Доростол 1870" Силистра.

Представителният смесен хор "Седянка" е първата музикална институция в гр. Силистра, чийто предшественик е основан през 1894 г. от чешкия музикант Карел Махан. Години по-късно, когато вече в града има и Дружество "Седянка" по инициатива на Петър Бояджиев - художествен ръководител и общественик, на 23.05.1910 г. е организиран и проведен Първият събор на хоровете от крайдунавските градове. От тогава до днес хорът е домакин на традиционния фестивал, чието последно издание се състоя през 2016 г., по време на което беше изнесен съвместен концерт с Теодосий Спасов -. родом от Добруджа, известен като Кавалджия на планетата, приятел на Силистра.

За своите над 120 години от създаването си, хоровото изкуство на Силистра има изключително много изяви в страната и в чужбина чрез различните си формации, и най-вече благодарение на седенкари. В репертоара на хора са включени пиеси с църковен и светски характер, народни обработки, творби от хоровата предкласика и класика. Отличаван е многократно от Съюза на българските композитори за най-добро изпълнение на българска музика. Печели престижни международни награди в Австрия, Германия, Италия, Финландия, Унгария, Русия, Чехия, Румъния, Република Молдова, Босна и Херцеговина.
В богатата колекция от награди е и най-високото отличие за културна дейност в България - Орден "Кирил и Методий" - 1-ва степен.
В своето летоброене хорът е имал 25 диригенти, като в момента начело е пианистката Лидия Кулева, преди това дългогодишен корепетитор и преподавател по музика, възпитаник на Музикална академия Пловдив, която е завършила през 1994 г.

Под нейно ръководство през последните три творчески сезона са осъществени няколко национални и международни изяви с награди: Лауреат 3-та степен от конкурса "Маестро Медникаров" в гр. Добрич (юни 2016 г.), бронзова диплома от Х-ия Хоров конкурс “A Ruginit Frunza Din Vii” – гр. Кишинев (Република Молдова) през октомври 2017 г., трето място и на Националния православен фестивал „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Медовина (Община Попово) през м. май 2018 г.; трета награда и от третото издание на Международен хоров шампионат “Lege Artis”, проведен през м. юни 2018 г. в гр. Тузла (Босна и Херцеговина). Наскоро  Смесен хор „Седянка“ бе участник в седмата Национална хорова среща в град Русе, където се представи заедно с формации от града домакин, Търговище, Шумен, Разград, Добрич и Бургас.

На 23 ноември т.г. от 17,30 ч. предстои участие в изява на Областна администрация Силистра - Музикално-сценична среща "Европа на крилете на песента и красотата", провеждана в рамките на Работна програма 2018 на Комуникационна стратегия на Република България в името на представяне на културното многообразие в Европа. В своеобразния спектакъл са поканени да участват още представители на Вокална група "ДО РЕ МИ", заедно с братя Скорчелиеви - Тодор и Пламен, ЦМИ "Мегатон", дует "Дуросторум - инструменталистите Стоян Дечев - акордеонист -  почетен гражданин на Силистра, и Григор Шопов - мандолина; балет Б2 и балет Лиденс, Танцов клуб "Импресия", Ансамбъл "Добруджа" при община Силистра и др.

Ще има гости от София - Камерна капела "Полифония" (със самостоятелен концерт предния ден - 22 ноември) и от чужбина - изпълнители от Бъняса, област Констанца - Република Румъния. В програмата също - ревю на костюми на на различни етноси и народи, както и презентации по няколко повода - 120 години Музикално дружество "Гайда", 110 Музикално дружество "Седянка", 90 години от рождението на маестро Ивелин Димитров - почетен гражданин на Силистра и 30 години от кончината на композитора Хетко Николов - автор на песни на Лили Иванова и др. известни български певци от близкото минало (специално за срещата негова песен възстанови ВГ "Ретро").

На 24 и 25 ноември Смесен хор "Седянка" ще участва за четвърти пореден път в ежегодния Международен хоров фестивал „I. D. Chirescu“,
провеждан в гр. Черна вода (Република Румъния).

Няма коментари:

Публикуване на коментар