четвъртък, 29 ноември 2018 г.

Гербът на Силистра от японски гранит на изложба в галерията

Силистренска фото изложба за Япония бе открита в две от залите на първия етаж в ХГ Силистра. Тя отразява в 100 фотоса две посещения на наши делегации в град Сакурагава, Япония, с който нашата община има дружба от 2016 г., а две години преди това е продължила кореспонденцията по установяването на връзките между двете общини. 

Снимките са избрани от 4 000 и са дело на Илияна Пейчева и Вилияна Неделчева - експерти за връзки с обществеността в Общинска администрация Силистра. На откриването на изложбата, подготвена от екипа на директора на галерията Йордан Колев, заместник-кметът инж. Тихомир Борачев, който също е посетил далечната страна, поздрави почитателите на японската култура. 

Досега две делегации от островната страна са посетили крайдунавския град, вкл. и подарявайки три японски вишни - символ както на града, така и на държавата. Те са засадени в Дунавския парк и вече цъфтят, пресъздавайки автентична атмосфера. 

Две са и делегациите от Силистра, посетили Япония, като в тях е имало представители на Община и Общински съвет Силистра, както и бизнесмени. Добруджанско вино се изнася в Япония, а още и машини, произведени в Силистра.

Изработен от гранит, какъвто има в изобилие в района на града - адаш на най-известното японско дърво - сакура (вишна), е подареният на кмета д-р Юлиян Найденов, респективно на общината, макет на герба на Силистра, който може да бъде видян на изложбата. В нея са показани оригиналът на три езика на споразумението за побратимяване, както и японски вестници с публикации за българските посещения. 

Сред изложените интересни подаръци е и тройно послание за добруването в двата града, "осветено" на специална церемония в японски храм. Участниците в откриването на изложбата можеха да видят и прелюбопитни видео записи - драматизация при посрещането на гостите за традиционния за източните страни ритуал "Чаена церемония" и самурайски танц, игран от...жена.

Три са общините в България, които имат връзка с японски общини. На практика Силистра има официално общуване с японски събрат още преди страната да е подписала споразумението си с Европейския съюз.


Няма коментари:

Публикуване на коментар