сряда, 21 ноември 2018 г.

Посвещаваме музикално-сценична среща на дейци на музиката от Силистра


На 23 ноември от 17,30 ч. в салона на община Силистра ще бъде проведена Международна музикално-сценична среща „Европа на крилете на песента и красотата“, дело на Областна администрация Силистра в изпълнение на Комуникационна стратегия на Република България. Специален Паметен лист припомня делото на десетки силистренци, отдали таланта си на музиката в Крайдунавска Добруджа. Като цяло срещата е посветена на културното многообразие на Стария континент, защото е част от инициатива през 2018 г. в това отношение, вкл. и за приноса на България за европейските ценности. Но в частност е насочена към отбелязване на няколко годишнини, две от които на някогашни музикални дружества в Силистра: „Гайда“ (120 г.) и „Седянка“ (110 г.).


Както и на годишнини от кончините на двама известни в музикалните среди силистренци – на маестро Ивелин Димитров – диригент, създател на Камерна капела „Полифония“, от чието създаване се навършиха 50 г., и на композитора Хетко Николов, чиито песни в годините назад са били в репертоара на най-популярните български певци.

По повод годишнините, свързани с маестро Димитров, на 23 ноември от 16.30 часа зала „Диоген Вичев“ на Регионална библиотека „Партений Павлович”  Силистра, ще бъде представена книгата за Ивелин Димитров и Камерна капела „Полифония” – „Песни пред олтара на времето”.

За себе си Ивелин Димитров е казвал (по АРТ Силистра, Фейсбук, Божана Димитрова): „Роден съм в Силистра и родният ми край ми даде всичко – моята битност на музикант и композитор реално бе създадена в средата на семейството ми и на будната общност на града, която твореше духовния живот на силистренци. Училището, читалището и далеч не на последно място Музикално дружество „Седянка” формираха у мен чертите на търсещия и любопитен човек. Силистра беше праначалото на моята творческа потенция – тая витална среда, която укрепи крехките кълнове в ранните часове на моя живот и им показа посоката.

Наградите и отличията (и международните, и националните) дойдоха като една успоредица в музикалното ми поприще. Не съм ги дирил, но след като ги получих, изпитвам естественото удовлетворение от признанието, което символизират. Същественото в моя живот е радостта от сполучената партитура, от споделените с моята публика вълнение и порив, и особено обичта, която ни свързва – мене и моите сътруднички от „Полифония”.

Ивелин Димитров е завършил Държавна музикална академия през 1952 г. Особено силно влияние върху творчеството на младия музикант оказва учителят му по композиция Марин Големинов. Веднага след завършване на Консерваторията Ивелин Димитров ще се посвети с любов и отдаденост на работата с деца, на музикалното образование. Първо преподава солфеж, хармония и народна музика в Софийското музикално училище. Малко по-късно в мисия се превръща работата му в детско-юношеската школа „Бодра смяна”.

В онези силни творчески години се ражда и „Полифония”, на която Ивелин посвещава четири десетилетия. Новороденият през 1968 г. състав е подготвил едва четири песни (ренесансови мадригали), които са почти непознати у нас и са заявка за нов стил, звук и поглед към хоровата партитура. Участват в анонимния конкурс на радио София „Родината пее” и печелят първа награда. Журито е изненадано, когато става ясно, че това е и току-що проходил камерен състав. Само след година идва и първото международно отличие – първа награда, отново от радиоконкурс „Нека пеят народите” – най-престижното хорово състезание в Европа, този път на БиБиСи. Специален представител на британското радио идва в София да връчи „Преходната златна купа” на Камерната капела. Следват концерти, пътувания в Полша, Унгария, Румъния, Италия, Русия, Монголия, Белгия, Чехия, Германия, Испания.

Други отличия през годините: Кристална лира на Съюза на музикалните и танцови дейци в България (заедно с „Полифония”) и „Златен плакет“ на Българския хоров съюз, три ордена „Св. св. Кирил и Методий”, Златен орден на труда, Почетен диплом на Комитета за култура, звание „Заслужил артист”, Почетна значка на Министерството на просветата, Почетен гражданин на Силистра от 1991 г. по решение на тогавашната Временна управа.

Съдбата ще пожелае и последното му пътуване с „Полифония”, през септември 2008 година, да бъде отново в Италия, за участие в международен хоров фестивал. Вечерта, за лека нощ Ивелин ще каже на своите хористки: „Щастлив съм, че сме заедно, че отново сме тук, в Италия, където най-добре се приема нашето изкуство.” И повече няма да се събуди. Почива в съня си, както почиват целунатите от Бога!

Най-известният силистренски естраден композитор Хетко Николов е роден през 1941 година в Силистра и умира през 1988 г., научаваме от очерк за него, написан от силистренката Иванка Христова и публикуван в една от книгите й видни силистренци –творци. На тригодишна възраст се разболява от болестта мускулна дистрофия, а  на 20 години пада, като чупи и двата си крака – шест месеца е в гипс и на лечение във Виена. Болните от мускулна дистрофия живеят кратко, но той успява да намотае кълбото на живота си до 47-годишна възраст. За капак на всичко се разболява от рак на стомаха и умира.

Горд самотник! Голям естет! Нестандартен творец! Страхотно чувство за хумор е носил у себе си, което е впечатлявало околните. Композитор. За разлика от другите силистренски музиканти, той единствен се занимава с композиторска дейност. Прикован в инвалидна количка, сам изучава теория на музиката с помощта на композитора Йосиф Цанков, който забелязва и оценява таланта му през 1964 година. Съществена и полезна е подкрепата на друг изтъкнат наш музикант – Асен Карастоянов. Автор е на театрална музика, песни  (детски и естрадни), участва в песенните фестивали „Златния Орфей” и „Ален мак”. 

Издал е три авторски плочи с отпечатки в нотни свитъци на над 50 песни. Сред тях са „Венера” и „Любов” , изпълнявани от примата на българската естрада Лили Иванова. Значителната част от песните му са по стихове на Дамян Дамянов, с когото е в творчески дружба, работи по текстове и на Павел Матев, Владимир Башев, Христо Фотев. Лауреат е на два ордена „ Св. св. Кирил и Методий”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар